Počinje cijepljenje protiv gripe

A woman is vaccinated against pandemic Influenza A (H1N1) virus in Marseille, November 12, 2009. France launches its swine flu vaccination programme for the general public. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE HEALTH)

Sezona gripe je pred vratima. U Europi je još nema, a u cirkulaciji se očekuju isti virusi gripe kao i prošle godine. Ovogodišnje cjepivo protiv gripe sadrži upravo te viruse. Prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno oko 80.000 oboljelih od gripe, ali se procjenjuje da je stvarni broj oboljelih bio znatno veći. U Imotskoj krajini godišnje se prijavi prosječno oko 200 oboljelih. Zabrinjavajući je podatak da se svake godine javlja se sve manje osoba za cijepljenje protiv gripe. Ranije bi se cijepilo oko 6.000, a u zadnje vrijeme cijepi se oko 1.500 osoba godišnje na području Imotske krajine.

Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak, 2. studenog i trajat će cijeli studeni i prosinac. Cijepiti se može kod svog obiteljskog liječnika ili na Epidemiološkom odjelu.

Besplatno je za osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstvene djelatnike. „Kroničari“ i starije osobe cijepljenjem smanjuju rizik od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom te smanjuju rizik od komplikacija gripe. Zdravstveni djelatnici se cijepe prije svega kako bi smanjili rizik prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com