Dani Martinja – pojačani nadzor sudionika u prometu

alkotest policijaNa području Republike Hrvatske od 6. do 16. studenog obilježavati će se „Dani Martinja“, narodni običaji krštenja mošta.

Stoga će Policijska uprava splitsko-dalmatinska provoditi pojačane aktivnosti usmjerene na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, kada će se procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Na prometnicama će biti veći broj policijskih službenika čije će aktivnosti biti nadalje usmjerene i na sankcioniranje vozača u prekršaju prekoračenja brzine, korištenja mobitela za vrijeme vožnje, te nekorištenja sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima u vozilima i zaštitne kacige na mopedima i motociklima zbog čega često dolazi do teških posljedica u prometnim nesrećama.

Pozivamo sve sudionike u prometu, pješake i vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, a posebno da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila i da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva.

Analizom stanja sigurnosti cestovnog prometa za deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske vidljivo je pogoršanje stanja sigurnosti, odnosno povećanje prometnih nesreća s poginulim osobama. Smrtno je stradalo 26 osoba (2014. -20), od kojih je 13 osoba stradalo na mopedu ili motociklu, odnosno 50%.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća obzirom na negativna toksična djelovanja alkohola na vozače :

smanjuje se oštrina vida

– percepcija vozača je pod utjecajem alkohola bitno smanjena (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.) što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

– smanjuju se optički podražaji, pa slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojave dvostrukih slika

– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

– događaju se psihičke promjene pa su alkoholizirani vozači slobodniji, smanjena je samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te se radi i govori ono što se ne bi u trijeznom stanju.

 

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije

– idite pješice

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze

– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili.

 Europska komisija procjenjuje da je gotovo 25% svih nesreća vezano uz alkoholiziranost sudionika. Na području Policijske uprave splitsko dalmatinske od ukupno 2456 prometnih nesreća (deset mjeseci ove godine) alkohol je zabilježen u 12% prometnih nesreća od čega su dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 129 s ozlijeđenim osobama i 143 s materijalnom štetom.

Brzina je i dalje najčešći uzrok stradanja u cestovnom prometu, a vožnja pod utjecajem alkohola je drugi najčešći uzrok. Najrizičnija skupina su mladi vozači do 24 godine starosti koji u ukupnom broju prometnih nesreća izazvali 20% prometnih nesreća.

Alkohol i brzina čine i najveći broj zahvaćenih prekršaja u cestovnom prometu. Redovnim akcijama koje provode policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u prekršajima alkohola kod 77% sankcioniranih utvrđena je koncentracija od 0,51-1,5g/kg, dok je kod 10% zabilježena koncentracija alkohola veća od 1,5g/kg.

Mladi vozači pod utjecajem alkohola često imaju lažno samopouzdanje, pa precjenjuju svoje vještine i mogućnosti uz potrebu za dokazivanjem što može izazvati neželjene posljedice.

 Podsjećamo da će pored nadzora prometa u Dane Martinja Policijska uprava splitsko dalmatinska redovito i dalje provoditi akcije nadzora prometa s posebnom usmjerenošću na prisutnost alkoholiziranosti i drugih opojnih sredstava svih sudionika u prometu a posebno u blizini klubova i mjesta koja su odredišta okupljanja i pravac kretanja mladih vozača.

Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na pridržavanje zakonskih propisa i pozivamo na odgovorno ponašanje, te da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića kao i da se poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice, prenosi PU Splitsko – dalmatinska.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com