U Imotskom održana glazbeno – scenska manifestacija “Kako smo branili Vukovar”

kako smo branili vukovarČitavu manifestaciju po nazivom “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i državu”, organizirala je koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine

Kino dvorana u Imotskom bila je mjestom održavanja glazbeno – scenske predstave posvećene uspomenama vezanim uz vukovasko stradanje. Zidovi kina prigodno su bili uokvireni fotografijama dragovoljaca HOS-a, koje su nastale u ratnom vihoru, kao autentični svjedoci ratnih zbivanja. Ujedno su prikazane i neke od autentičnih ratnih snimki iz razorenog Vukovara, dok su čitani izabrani ulomci iz dviju knjiga koje su predstavljene. Sve je to bila prigodna kulisa za predstavljanje dviju knjiga s naglašenom tematikom vukovarske priče: “Ne plači, moj dobri anđele” Damira Plavšića te knjigaDamira Markuša “58” – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca.

kako smo branili vukovar 1

Nekoliko stotina prisutnih Imoćana s posebnim emocijama dočekalo je Markuševo svjedočenje o svom suborcu Velimiru Đereku – Sokolu. Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim, mirnodopski život gradio je u Zagrebu, a smrt ga je dočekala u Vukovaru kao istinskog junaka. Sam Damir Markuš ističe:

– Svi smo mi na svoj način bili hrabri, ali bila je grupica nas koji su se posebno isticali. Oni su bili stvarno iznad sviju. Među njima se isticao i Velimir Đerek Sokol. Svakako je zaslužio ulicu, park ili igralište u Vukovaru zbog svoje hrabrosti. Zamislite, na upite lokalnih Vukovaraca zbog čega je došao iz mirnog Zagreba u ratni Vukovar, odgovorio je kako se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića, nego tamo gdje treba. A itekako je trebalo u Vukovaru. Zbog Sokola i njemu sličnih nastala je i ova knjiga, oni se ne smiju zaboraviti,moramo sačuvati sjećanje na njih, jer sve već blijedi, nažalost.

kako smo branili vukovar 2

Markuš je naglasio kako je knjigu pisao punih pet godina, polako, proživljujući sjećanja. U knjizi je koristio i zapise neprijateljskih vojnika, jer su pisali o istim borbama, na istim lokacijama, na različite načine, što daje poseban uvid.

kako smo branili vukovar 3

Publika je pkjeskom pozdravila i Josipa Adela iz Katuna, koji je kao ratni pripadnik HOS-a u Vukovaru prošao sve strahote i stradanja, a koji je bio poseban gost organizatora programa.

kako smo branili vukovar 4

Čitavu manifestaciju po nazivom “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i državu”, organizirala je koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine. Prigodan nastup imali su i KUD “Dikovača” iz Zmijavaca, KUD “Bijele ruže” iz Podbablja te klapa Proložac. Ujedno su uručene i prigodne zahvalnice organizatorima i ostalim zaslužnima.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com