Pozdravite se sa šalterima, gužvama i raznim potvrdama, skoro sve je na internetu

 
 
Muka vam je kad pomislite na šaltere, no danas imate mogućnost većinu stvari odraditi iz udobnosti svog doma, bez nerviranja i odlaska u grad na više lokacija kako bi prikupili sve što vam je potrebno.
 
“Dobar dan, treba mi potvrda od Zavoda da sam nezaposlen”. Koliko puta ste išli na Zavod za zapošljavanje i tražili potvrdu o nezaposlenosti, a da bi se nedugo nakon toga zaputili na Zdravstveno, Socijalno ili Poreznu jer se to tražilo od vas? Ne tako davno, započeo je novi sustav u Hrvatskoj “e-građanin” preko kojeg s jednog mjesta možete dobiti sve potvrde, a šetnja po gradu i gubljenje živaca u redovima postaje prošlost. 

Sve što vam je potrebno jest odlazak u najbližu poslovnicu Fine i zahtjev za aktivacijom e-građanin usluge. Na šalteru ćete dobiti obrazac kojega valja ispuniti, a nadležna će osoba podatke unijeti u sustav i isprintati aktivacijski kod kojeg ukucavate u prijavu na svom e-mailu ili u aplikaciju “pametnog” telefona.

Radi se, dakle, o jednostavnom i brzom postupku zbog kojeg ćete u budućnosti uštedjeti vrijeme i sačuvati živce, a sve potvrde koje dobijete preko svog računala možete prebaciti na mobitel i pokazati službenicima u institucijama kojima trebaju vaše potvrde za određene djelatnosti.Domovnica, rodni list, uvid u poreznu karticu…Preko e-građanina možete iz E-MATICE dobiti elektronske potvrde za domovnicu, rodni list, izvadak iz Matice rođenih, vjenčani list i potvrdu o životnom partnerstvu. Također, elektronička usluga Porezno knjigovodstvene kartice (PKK) svim poreznim obveznicima omogućuje jednostavan dohvat podataka iz njihovih porezno knjigovodstvenih kartica. PKK pokazuje stanje na određeni datum, a sadrži sve promjene u tekućoj godini.

Usluge MUP-a su također dostupne preko online programa ili “smartphone” aplikacije, preko koje možete dobiti uvjerenja o prebivalištu, boravištu i uvjerenje o vlasništvu vozila. Zvali smo Općinski sud u Splitu više puta da bi pitali zbog čega se uvjerenje ne može dobiti aplikacijom e-građanin, no nitko se nije javljao.

Što se tiče čekanja u redu, kako bi se prijavili na pregled ili da bi ste ga otkazali, usluga e-građanina vam omogućuje da preko interneta ugovorite termin pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama ili ih pak otkazujete. Ako putujete često i ne želite riskirati probleme zdravstvene skrbi van granica Lijepe naše, možete preko e-građanina podnijeti zahtjev za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja kojom imate pravo za vrijeme svog boravka na području EU, na teret HZZO-a, koristiti potrebne zdravstvene usluge. Isto tako, preko ovog sustava imate mogućnost uvida u svog izabranog liječnika.

Pomoću elektroničkog radno pravnog statusa (ERPS) možete elektronskim putem zatražiti i dobiti elektronički zapis o svojim podatcima, koji su u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a imate i uvid u korisničke stranice HZMO-a.

Na HZZ-u nisu sigurni zašto ne može potvrda o nezaposlenosti

Registar osiguranika (REGOS) vam omogućuje pristup obavijestima, dokumentima, informacijama i sličnim podacima vezanih uz obavezni mirovinski fond. Ovim programom ste povezani i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje na kojem možete unositi promjene u svom životopisu, kao i pregledati vlastite podatke iz evidencije Zavoda.

U svojstvu korisnika HZZ-a zvali smo regionalni ured u Splitu i pitali zašto se ne može dobiti potvrda o nezaposlenosti, pri čemu smo dobili odgovor od jedne službenice kako ni oni nisu sasvim sigurni. Rekla je da je i njima javljeno kako će se preko e-građanina moći popuniti i nadopuniti tek životopis, a vjeruje da bi se možda i sama potvrda o nezaposlenosti mogla preuzeti elektroničkim putem. Također, kazala je kako vjerojatno zbog podataka o novčanim prihodima korisnika od strane Zavoda nije moguće dobiti e-potvrdu, kako bi se bolje zaštitile određene informacije samih korisnika.

E-Obrt omogućuje osnivanje novog obrta bez napornog odlaska u nadležna tijela i preko kojeg dobijete svu dokumentaciju putem OKP-a, te unos jednostavnih promjena u svom već postojećem ili novoosnovanom obrtu.

Roditelji koji žele mogu preko e-dnevnika dobiti uvid u podatke, ocjene, izostanke iz škole, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o svom djetetu, ali samo ako škola koristi e-dnevnik sustav.

Dakle, ne preostaje vam ništa drugo nego otići do najbliže Finine poslovnice i strpjeti se nekoliko minuta kako bi ubuduće sačuvali svoje živce i poštedjeli se čekanja u dugačkim redovima.

 
IZVOR: http://www.dalmacijanews.hr/
Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com