Zmije prijete po Imotskoj krajini

Poskok 1 (3216 x 2412)Iznadprosječno toplo vrijeme za prvi dio studenog, temperature koje oko podneva u Imotskoj krajini dosegnu i više od 20 Celzijevih stupnjeva, poremetile su život u biljnom i životinjskom svijetu. U vrtovima cvjetaju ljubičice, nakon nevjerojatnog podizanja vodostaja početkom studenog u Modrom jezeru, u samo tri posljednja dana, voda se spustila za cijela tri metra te su se pojavili poskoci, najotrovnije zmije Dalmatinske zagore. Dojavljuju nam iz Zmijavaca, Prološca Gornjeg i Podbablja da su viđene otrovnice nadomak kuća kako se sunčaju na kamenju, a u Zmijavcima su viđeni na stablima. Kako još ni izdaleka nije otpalo lišće, tako ih je teško i vidjeti pa predstavljaju stalnu opasnost za ljubitelje prirode i rekreativce, a posebno one koji još pripremaju drva za zimnicu.

„Ovo je brate za ne vjerovati. Primiče se već vrijeme kolinja, a vidite temperature su kao u sred proljeća. Nama starijim je to drago, možemo izići i sunčati se, uštedi se i struje, manje se tijekom dana i griju kuće i stanovi, ali priroda bi trebala imati svoj ritam. Eto, vidite, pokazale su se i zmije. Poskoci koji su već trebali biti u svojim skrovištima izmilili vani, toplo im je, a sada su onako mamurni najgori kada te ujedu, pa se treba paziti. Veru se po drveću, nije mi to drago. Sada kad se trebamo cijepiti protiv gripe još ćemo, ne daj Bože, cijepiti se protiv zmijskog ugriza.“, veli nam jedan stariji stanovnik Zmijavaca.

Poskok 2 (3216 x 2412)

Sve u svemu, meteorolozi ne najavljuju skoru promjenu vremena. Tek nešto u rano jutro u brdskim predjelima temperatura se spusti do dva, tri stupnja poviše ništice, a u Imotskom polju  pokaže se svako jutro magla i  temperature su oko ništice. No, kako se bliži podne, nevjerojatno narastu i preko 20 stupnjeva. Do sada nije zabilježen nijedan ugriz otrovnica, no treba biti na punom oprezu.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com