Topli dani bliže se kraju

vremenska-prognozaStabilni dani bliže se svom kraju. Ukoliko ovoga tjedna planirate obavljati radove na otvorenom, svakako ih obavite do vikenda, jer tada će se vrijeme početi značajno mijenjati.

Iza nas je prva polovina studenog. Kao rijetko kada do sada, vremenske prilike išle su na ruke beračima maslina i svima onima koji su obavljali bilo kakve radove na otvorenom. Iako su stabilni dani uz dosta sunca i visoke temperature zraka za dio godine kod većine izazivali oduševljenje, teško je vjerovati da nas ovako “lijepo” vrijeme može još dugo pratiti pri kraju klimatološke jeseni.

Anticiklona, koja vremenskom pozornicom dominira već tjednima, zaslužna je izostanak vjetra, a time i visoku razinu vlage u zraku. Vrijeme po anticikloni potrajat će još nekoliko dana, a onda nam krajem tjedna slijedi jaka promjena vremena.

U ponedjeljak će se zadržati stabilno. Mjestimične niske naoblake bit će povremeno na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u većem dijelu Dalmacije bit će pretežno sunčano. Noću većinom tiho ili uz slab sjeverozapadnjak. Danju će na sjevernom Jadranu puhati slab zapadnjak, u Dalmaciji slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će malo jači biti prema otvorenom moru. Minimalne jutarnje temperature zraka od 1 do 8°C u Zagori, drugdje od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje u Istri do 22°C ponegdje u Dalmaciji.

Pretežno sunčano bit će u utorak. Ujutro će mjestimice u zaobalju moguća magla, popodne će na sjevernom Jadranu biti promjenjive naoblake. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka od 3 do 8°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje u Istri do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro je mjestimice u zaobalju moguća magla. Popodne ponegdje na Kvarneru može biti slabe kiše. Puhat će slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo svježije u odnosu na utorak, najviše dnevne temperature od 14 do 20°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho bit će tijekomčetvrtka, samo na Kvarneru mjestimice može pasti malo kiše. Puhat će slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2 do 7°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 13 ponegdje u Istri do 20°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U petak na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu. U Dalmaciji djelomično sunčano sa sve više oblaka prema kraju dana, prvo na sjevernom dijelu. Danju će zapuhati slabo do umjereno jugo, jačat će prema večeri, a na sjevernom Jadranu lebić. Jutarnje temperature u blagom porastu, najviše dnevne od 12 do 19°C.

Subota, pod utjecajem nadolazeće ciklone, donosi promjenjivo vrijeme. Oblačnije će biti na sjevernom Jadranu, gdje će padati kiša, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, više na sjevernom dijelu. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i jako jugo, kasno navečer okretat će na umjeren do jak lebić, što će povećati valovitost mora. U noći na nedjelju ponegdje je moguća ciklonalna plima. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

U nedjelju pretežno oblačno uz čestu kišu koja će ponegdje biti i obilna. U Dalmaciji će mjestimice pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. U zaleđu sjevernog Jadrana snježna granica će se spustiti i ispod 1000 metara nadmorske visine, ali je u drugom dijelu dana moguć prestanak oborina. U Dalmaciji će puhati umjeren do jak lebić, na moru su mogući olujni udari. Na sjevernom Jadranu će okrenuti na umjerenu do jaku buru, podno Velebitu u drugom dijelu dana i na olujnu s orkanskim udarima. Na sjevernom Jadranu osjetno hladnije, u Dalmaciji još u početku bez veće promjene u odnosu na subotu, ali će i tamo prema kraju dana biti sve hladnije.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, još hladnije vrijeme očekuje nas sljedeći tjedan. U planinama Dalmacije očekujemo prvi snijeg.

IZVOR: http://www.dalmacijanews.hr/

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com