Kandidat MOST-a Imoćanin Mate Rebić u pregovorima s HDZ-om i SDP-om

mate rebićEnergetika i zaštita okoliša, te poljoprivreda i ruralni razvoj teme su o kojima će Most danas nastaviti pregovore sa SDP-om i HDZ-om. Ako je suditi po Mostovom programu, glavni naglasak bit će upravo na poljoprivredi.

Kao i prethodnih dana, Most će na pregovore u SDP-ovu središnjicu na Iblerovom trgu stići u 10 sati, dok je sastanak s HDZ-om planiran za 13 sati. Teme su energetika i zaštita okoliša o kojima će u ime Mosta pregovarati predsjednik Kriznog Eko Stožera Marišćina Josip Katalinić, konzultant za obnovljive izvore energije Mate Rebić iz inicijative ‘MI za IM’, te Slaven Dobrović sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Ostim toga tema pregovora će biti i poljoprivreda i ruralni razvoj o kojima će u ime mosta raspravljati tajnik udruge Život Miroslav Kovač, tajnica Leader mreže RHBojana Markotić, načelnica Gradeca Ljubica Ambrušec i načelnica Velike Kopanice Ružica Vukovac.

U ime koalicije Hrvatska raste ponovno će, po treći put, pregovarati potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, kojem će se pridružiti HNS-ov ministar gospodarstvaIvan Vrdoljak, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i IDs-ov gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. Do trenutka pisanja ovog teksta iz HDZ-a nam nisu odgovorili tko će u ime Domoljubne koalicije sudjelovati u pregovorima.

Ako je suditi po Mostovom programu, naglasak današnjih pregovora bit će na poljoprivredi, gdje Most najavljuje ‘veliki preokret u poljoprivrednoj politici’. U Mostu se pritom zalažu za poticanje izravnog plasmana poljoprivrednih i stočarskih proizvoda krajnjim kupcima, traže poticaje za izgradnju hladnjača za voće, povrće i meso, smatraju da kriterij za poticaje u poljoprivredi treba biti prinos, a ne veličina posjeda. Što se tiče robnih rezervi, Most traži organizirani otkup i skladištenje 20 posto domaće proizvodnje hrane po unaprijed poznatoj cijeni. Traže i uvođenje Pravilnika o zabrani korištenja glifosata (na tlu, kao i proizvoda tretiranih njime), obzirom da su, kako kažu u Mostu, ti totalni herbicidi izravno vezani uz sadnju genetski modificiranih sjemena.

Most traži i smanjenje PDV-a na domaće poljoprivredne proizvode i repromaterijal na 10 posto te smanjenje PDV-a za ekološku proizvodnju na 5 posto.

Most očekuje i osnivanje Agrobanke i Agroosiguranja kao neprofitnih i etičnih institucija koje će biti usmjerene na revitalizaciju poljoprivrede i života na selu.

‘Država u tom temeljnom cilju revitalizacije sela mora participirati sukladno EU modelima u tom segmentu. Agrobanka bi odbravala dugoročne kredite (10-40 godina) koji će omogućiti povratak na selo, obnavljanje napuštenih imanja i gospodarskih objekata, izgradnju infrastrukture, nabavu strojeva, bušenje bunara, izradu gusterni i akumulacija (vodna neovisnost) uz kamatnjak u visini inflacije + 1 posto’, objašnjavaju u Mostu.

Što se pak tiče energetike, ona, smatraju u Mostu, mora biti u službi gospodarstva. Most pritom traži puni otklon od ugljikovodika u energetici, poticanje obnovljivih izvora energije u energetskom sektoru, izgradnju proizvodnih energetskih objekata, prvenstveno manjih hidroelektrana i RHE ravnomjerno raspoređenih po Hrvatskoj te reaktivaciju analize projekata koji su već dovedeni do određene razine projektne gotovosti (Senj, Vinodol, Borovik i Mosor).

Kada se govori o zaštiti okoliša i prirode u mostu su uvjereni da je trnutno u Hrvatskoj na snazi sustav manipulacije smećem, a ne sustav gospodarenja otpadom. ‘Sadašnja politika gospodarenja otpadom RH počiva na ekonomski i ekološki štetnom konceptu gospodarenja otpadom koji se provodi kroz izgradnju skupih i nepotrebnih županijskih ili regionalnih centara. Stoga se zalažemo za hitnu provedbu dosljednog ekološki zasnovanog sustava
gospodarenja otpadom, koji će u investiciji koštati tri puta manje a njegovo funkcioniranje će se u najvećoj mogućoj mjeri financirati iz očuvane ekonomske vrijednosti otpada odnosno sirovina’, kažu u Mostu.

 

IZVOR:  http://www.tportal.hr/

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com