Kada stiže zima: Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje do sredine prosinca

vedro vrijemeStabilno i natprosječno toplo bit će većeg djela tjedna, a tek od petka temperature će biti u manjem padu, osobito noćne vrijednosti.

Kada u prosincu u Dalmaciji temperature mora dosežu 19°C, onda je to jasan pokazatelj je da hladnoća u dosadašnjem tijeku jeseni zakazala. Od početka aktualnog mjeseca prate nas stabilne vremenske prilike, a to znači da dominantan utjecaj na vrijeme na našem području ima polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona. Kod višednevne anticiklone, kao u aktualnom slučaju, prati nas suho vrijeme ali moguća su dva gotovo oprečna vremenska scenarija; jedan su sunčani, a drugi je tmurni, magloviti. Zadnjih dana imali smo i sunca i niskih oblaka, a ponegdje se javljala i magla. Slično, ali postupno samo malo hladnije bit će i u novom tjednu.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro će u kotlinama Zagore mjestimice biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne prema otvorenom moru Dalmacije može biti pojačan. Podno Velebita krajem dana umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

Djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku bit će tijekomutorka. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će jačati krajem dana, a navečer će podno Velebita biti vrlo jaka. U Dalmaciji u početku slab do umjeren sjeverozapadnjak, prema kraju dana slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 13 do 18°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan, samo mjestimice uz umjerenu naoblaku. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna, slabit će posvuda tijekom dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadnjak koji će biti jači popodne prema otvorenom moru Dalmacije. Jutro malo hladnije. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Noću tiho ili slaba bura, danju slab vjetar promjenjiva smjera ili tiho. Jutro će biti prohladno, u zaobalju uz mraz. Najviše dnevne temperature od 8 do 13°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. U drugom dijelu dana moguć je postupan porast naoblake sa zapada. Jutro će biti hladno, u zaobalju uz mraz, danju temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, dolazak zime moguć je u nadolazećem tjednu.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com