Sv. misa zadušnica za dr. Franju Tuđmana

franjo tuđman

Povodom 16. obljetnice smrti, danas će se održati misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana u crkvi Sv. Ante u Podbablju, s početkom u 17 sati. Misu će predvoditi župnik fra Nediljko Čarapić, a prije mise položit će se vijenci kod spomenika na Kamenmostu.

Podsjetimo, Tuđman je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja, a sahranjen je na groblju Mirogoj uz crkvu Krista Kralja.

Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Godine 1942. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a iz Drugog svjetskog rata izišao je s činom bojnika. Od 1957. radi u Generalštabu JNA te se bavi poviješću.

Međutim, nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu. Tijekom komunizma još je bio i uhićivan, a u zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata.

Godine 1989. osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je 1997. godine, piše Večernji list.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com