Još nekoliko “proljetnih” dana pred nama, osjetno zahlađenje stiže u novogodišnjoj noći!

snijegSljedeća četiri dana i dalje biti izrazito toplo za dio godine, osobito u popodnevnim satima. Slaba do umjerena bura će u srijedu lagano početi snižavati temperature zraka, a pravo zahlađenje možemo očekivati upravo u novogodišnjoj noći!

Za nama je jedan od najtoplijih Božića od početka službenih meteoroloških mjerenja u Dalmaciji, koja sežu većinom od 50 do čak 150 godina u prošlost. 17 Celzijevih na dan Božića službeno izmjerenih u Dubrovniku, Makarskoj i splitskoj zračnoj luci pokazatelj su iznimno toplog vremena za ovaj dio godine. Topao Božić nije iznimka, već nastavak niza toplih prosinačkih dana koji nas prati od početka mjeseca. Da smo ušli u zimu svjedoče tek noćne temperature zraka koje uglavnom u Zagori padaju ispod nule.

Velika većina mjesta u Dalmaciji ovog mjeseca nisu dobila ni kap kiše ni snježnu pahulju, stoga je još jedan meteorološki rekord na vidiku s obzirom da do kraja mjeseca oborina neće biti.

Stabilna anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, pratit će nas i do kraja godine, što znači da se vrijeme neće bitno promijeniti u odnosu na prethodne dane. Sljedeća četiri dana i dalje biti izrazito toplo za dio godine, osobito u popodnevnim satima. Slaba do umjerena bura će u srijedu lagano početi snižavati temperature zraka, a pravo zahlađenje možemo očekivati upravo u novogodišnjoj noći!

U subotu će biti pretežno vedro. Ujutro mjestimice u zaobalju može biti magle, a niski oblačni sloj zadržavat će prema otvorenom moru. Noću tiho ili će puhati slaba bura, danju slab vjetar sa zapada i sjeverozapada. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, samo ponegdje u zaobalju malo niže.

Nedjelja donosi nastavak stabilnog vremena. Prevladavat će vedro. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a prema otvorenom moru i niske naoblake. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab sjeverozapadnjak, prema kraju dana na moru Dalmacije ponegdje umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, samo ponegdje u zaobalju malo niže.

Prva tri dana sljedećeg tjedna i dalje pretežno sunčano ili vedro. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a prema otvorenom i promjenjive naoblake. Puhat će do umjerena tramontana koja prema otvorenom moru može biti pojačana. U srijedu će okretati na umjerenu, podno Velebita i jaku buru. Srijeda donosi početak zahlađenja, pa će najviše dnevne temperature biti od 8 do 13°C.

Sunčano će biti i na Staru godinu (četvrtak), ali će uz slabu do umjerenu buru biti još malo hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 7 do 12°C. U novogodišnjoj noći umjerena bura, podno Velebita i jaka. Uz obalu će temperature biti od 2 do 6°C, u Zagori oko nule ili malo niže.

Daljnje zahlađenje očekuje se prvih dana 2016. godine, kada će uz obalu najviše dnevne temperature biti većinom od 5 do 10°C, a u Zagori od 0 do 5°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com