Divlja svinja skoro ga stajala života

divlja svinjaMilan Brstilo (58) iz istoimenog zaseoka kod Medova Doca u općini Zagvozd upamtit će blagdan svetog Ivana, 27.prosinca. Da nije bilo spleta sretnih okolnosti, tko zna kako bi se na kraju završila cijela zanimljiva priča oko događaja koji će pamtiti cijeli život. U nedjelju, u poslijepodnevnim satima, skoro kilometar od prvih kuća zaseoka, na otvorenom prostoru napala ga je divlja svinja teška ravnih 105 kilograma te ga oborila  na zemlju. Situacija je bila dramatična.

„Da, bilo je dramatično.“, još uvijek uzbuđen priča nam Milan kad smo ga zatekli s velikom grupom lovaca i mještanima cijeloga zaseoka. Lovci su baš postavljali ubijenu divlju svinju na veliki kran kako bi još skinuli kožu.

josip i milan brstilo divlja svinja

„Pošao sam jedno kilometar od sela na svoju njivu da zapalim travu, tek tako malo prošetati. Nisam ni primjetio da je za mnom išao moj pas Aga. Htio sam ga i otjerati da ide kući, no on nekako uporan ide za mnom. Na kraju se ispostavilo da mi je spasio život. I tako, ja zapalim travu, malo prošećem,k ada vidim Agu kako stoji u fermi. Kako je bio dobar pas na lovu u zeca, mislim da je u grmu zec ili možda jazavac jer ih ima dosta kod nas. Kad sam se približio na jedno dva, tri metra, nešto veliko i crno istrči na mene. Udari me u noge takvom silinom da sam pao na zemlju. Vidim ogromna divlja svinja, isturila one velike kljove i opet ide na mene. Ne zna što ću, u prvom naletu udario sam je nogom u njušku, no ona kao pomahnitala na mene. I u tom trenutku moj Aga stupa na scenu. Laje na nju, čak je odvažno grize, taman toliko da ja otrčim do jednog maloga stabla. Popeo sam se, no svinja me i tu mogla ozlijediti. Ponovno se zatrčala na mene, ja se držim za granu, pas trči za njom, ja mlatim nogama. Opasno, vidim, opasno. No, moj Aga zadrža je na fermi par metara od mene. Ja za mobitel i zovem sina Josipa:“Josipe dolazi odmah, napala ti ćaću velika divlja svinja, zovi lovce da me spase.“

„Kako smo mi lovci taman završili lov sjeli smo marendavati kada vidim zove me ćaća.“, započe priču Josip, Milanov sin. „Čujem, a ne vjerujem. Kažem svojim prijateljima da mi je oca napala divlja svinja i da se jedva drži na stablu. Odmah smo sjeli u automobile  i prema Težinama (predio kod zaseoka Brstile op.a.). Puške su bile uz nas. Kad sam pristigao vidim nevjerojatnu sliku. Moj otac jedva se drži na malom hrastu, iznemogao, a Aga drži u fermi svinju koja se rita i hoće prema ocu. Pustili smo odmah i ostale pse i onda sam je jednim hicem usmrtio.“, veli Josip.

„Noge su me izdavale, jedva sam se držao za granu. Kroz glavu mi je prošlo štošta, pomislih, pa neće mi valjda divlja svinja oduzeti život. Na kraju sve je ispalo dobro.“, završi nam svoju priču Milan Brstilo.

„Napišite da divljih svinja ovdje ima u izobilju. Ova je sigurno došla blizu gatera  koji je pokraj sela i Milan je sigurno stao na njen prolaz. Ne vjerujemo da je bijesna, ali ćemo odmah meso dati na analizu. Hvala Bogu sve je dobro prošlo jer ovakva grdosija od preko stotinu kila zna biti opasna za čovjeka, tim više što je ta divljač uporna i nasrtljiva. Zahvaliti treba Agi koji je dokazao da je najbolji pas u selu.“, veli nam lovac Ante Matković.

Ukoliko nalazi mesa divlje svinje budu negativni s njim će se počastiti cijelo selo, a Milan neće više bez pratnje ponekog lovca ići daleko od kuća.

OKVIR:Zanimljivo je i slijedeće u ovoj priči. Milan Brstilo oženio je sestru junaka Domovinskog rata Josipa Jovića iz Aržana, a upravo njegov sin Josip dobio je ime po svom znamenitom rođaku. Junaci se na muci poznaju,pričaju u Brstilima.

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com