Stiže dašak zime

topanaTek što je zapuhala, bura podno Velebita ima udare preko 100 km/h i širi se prema Dalmaciji

Doslovno nas sati dijele do prve bure u Dalmaciji nakon dugog niza dana bez značajnog vjetra. Prvi grad na obali u Hrvatskoj na kojeg se počeo slijevati hladniji kontinentalni zrak sa sjeveroistoka je, očekivano, Senj. Bura je zapuhala u ranim večernjim satima, a do 21 sati dosegla je prve udare preko 100 km/h. Bura se postupno širi podvelebitskim kanalom i u noći na srijedu zapuhat će na cijelom Jadranu.

Najjača bura očekuje se tijekom srijede, osobito kasno popodne i u ranu večer. Tada će uzduž cijele obale puhati umjerena do jaka bura koja će podno obalnog gorja ponegdje imati olujne udare i preko 100 km/h. Podno Velebita očekuju se mjestimice i orkanski udari preko 140 km/h, što će stvarati probleme u odvijanju cestovnog prometa na uobičajenim vjetrovitim lokacijama.

Tiha i hladna novogodišnja noć

Bura će već u noći na četvrtak sve više slabiti, pa će na Staru godinu ujutro bura biti umjerena, a do kraja dana će ponegdje potpuno prestati! Bit će to uvod u novogodišnju noć bez bure, sa slabim, tek ponegdje do umjerenim vjetrom promjenjiva smjera. Ipak, temperature će biti niske, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C, u Zagori ispod nule, a nije isključena mogućnost pojave slabe kiše na srednjodalmatinskim otocima u drugom dijelu noći, na Biokovu i pokoje snježne pahulje!

Utorak je bio posljednji dan u nizu u kojem su temperature zraka u najtoplijem dijelu dana prelazile 15°C u nekim dijelovima Dalmacije. Osim toga, bit će to posljednji dan u nizu s maglom, sumaglicom ili niskim oblacima.

IZVOR: http://www.dalmacijanews.hr/

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com