Prosinačka suša došla na “naplatu”: Kakvo nas vrijeme očekuje u prvoj polovini siječnja?

kišaNovi tjedan počet će u znaku ciklone, a niz ciklona nastavit će se i u većem dijelu tjedna. Bez obzira na to, snijeg će opet zaobilaziti Dalmaciju, a srijedu i za vikend ponovno će biti toplije od normale za dio godine.

Stabilni dani, kakvi su nas pratili u studenom i u prosincu, soli su svome kraju su na samom početku 2016. godine. Promjenu je donijela prva u nizu ciklona koje će u prvoj dekadi siječnja prijeći preko našeg područja. Pet tjedana dugo razdoblje bez ikakvih oborinama prekinuto je u dane proteklog vikenda. Tijekom nedjelje najviše oborina palo je u Kninu, 47 litara po kvadratnom metru. Od postaja s preko 30mm tu su još Mali Lošinj, Ploče, Zadvarje, Tresteno, Kostanje, HE Kraljevac, Golubić i Zavižan.

Za razliku od unutrašnjosti zemlje, pa čak i sjevernog Jadrana, vikend-ciklona Dalmaciji ipak nije donijela zimski scenarij. Padala je kiša, a jedino je krajnji sjever Dalmacije “dohvatio” malo snijega. Na kninskom području čak je bilo i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Koliko je tijekom nedjelje snježna granica bila visoko, najbolje svjedoči podatak da snijeg nije pao niti na vrhu Mosora, a na Biokovu i Kamešnici bilo ga je samo iznad 1.500 metara nadmorske visine.

Novi tjedan počet će u znaku ciklone, a niz ciklona nastavit će se i u većem dijelu tjedna. Bez obzira na to, snijeg će opet zaobilaziti Dalmaciju, a srijedu i za vikend ponovno će biti toplije od normale za dio godine.

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan, povremeno uz kišu, na moru Dalmacije ponegdje i uz grmljavinu. Lokalno će pasti preko 30mm oborine. Susnježice i snijega bit će ponegdje u zaleđu Istre i Kvarnera, i u višim predjelima Krka. U dalmatinskim planinama snježna granica bit će većinom oko 1.200 metara. Krajem dana i osobito navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ujutro će vjetar na cijelom Jadranu okretati na većinom umjereno jugo, sredinom dana i rano popodne na moru ponegdje i jako do vrlo jako. U drugom dijelu dana jugo će postupno okretati na umjeren zapadnjak i tramontanu, prvo na sjevernom Jadranu, a navečer će tramontana na moru Dalmacije biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 7°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 9°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 15°C.

Utorak donosi nastavaka promjenjivog vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno. Nove oborine u obliku kiše počet će sredinom dana, a ponegdje na moru može i zagrmjeti. Noću će vjetar posvuda oslabiti, a ujutro će na većem dijelu Jadrana zapuhati umjereno jugo koje će popodne na moru Dalmacije biti i jako. Kasno navečer u Istri umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 9°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7°C ponegdje u Istri do 14°C na otocima Dalmacije.

U srijedu na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana još promjenjivo, povremeno uz kišu, ali će u drugom dijelu dana biti suho. U Dalmaciji veći dio dama pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će najobilnija biti u Konavlima, gdje je moguća i grmljavina. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, južnije od Šibenika umjereno jugo i lebić. U drugom dijelu dana na moru će zapuhati tramontana koja će se do večeri proširiti cijeli Jadran, a na otvorenom Dalmacije navečer će biti jaka s olujnim udarima. Jutro toplije u odnosu na prethodne dane; od 2°C ponegdje u Istri do 15°C ponegdje na otocima južne Dalmacije. U ranim popodnevnim satima temperature od 8°C ponegdje u Istri do 16°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilno vrijeme pa će biti suho i pretežno sunčano. Puhat će umjerena tramontana, u Dalmaciji povremeno pojačana, a na otvorenom moru veći dio dana bit će jaka s olujnim udarima. Jutro hladnije nego u srijedu, u zaobalju će biti mraza. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 14°C na otocima.

Petak će ponovno biti promjenjiviji. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, najviše na Kvarneru. U višem gorju može pasti malo snijega. Puhat će slab istočnjak i bura, u drugom dijelu dana na moru Dalmacije slabo jugo. Jutro hladno s minimalnim temperaturama u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Aktualni prognostički modeli još ne daju visok stupanj sigurnosti prognoza za dane vikenda. Prema aktualnim materijalima, čini se da će subota bit umjereno do znatno oblačna, uz čestu kišu koja će češća biti na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji. Jugo će zapuhati na većem dijelu Jadrana i bit će malo toplije, osobito ujutro.

Nedjelje i dalje nestabilna, ali se više sunčanih razdoblja očekuje u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu. Bit će toplo za dio godine, osobito će porasti noćne i jutarnje temperature zraka.

Naznaka smirivanja vremena, ali ni dolaska zime, nema niti u prvoj polovici sljedećeg tjedna, prenosi Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com