Krajem tjedna jako zahlađenje i olujna bura

15.02.2012., Vinkovci - Ledene sige na proceljima zgrada. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

U novom tjednu imat ćemo sve tipova vremena: od izrazite topline do zimske hladnoće. Jedno je sigurno, zima (konačno) stiže u Dalmaciju!

20 Celzijevih stupnjeva, koliko je u nedjelju izmjereno u Komiži i Podstrani, najviša je temperatura zraka ikada izmjerena u siječnju od početka mjerenja na tom području. Apsolutni rekord je pao i u Zadru. Ovako iznimno toplo vrijeme poljedica je pritjecanja vrlo toplog zraka s prednje strane goleme ciklone nad Atlantikom. Njenim dodatnim približavanjem i prelaskom centra sjevernije od područja Hrvatske, očekuje nas topao i vrlo vjetrovit početak tjedna.

Sredinom tjedna vrijeme će se stabilizirati, no već u četvrtak stiže nova ciklona koja će donijeti snijeg višem gorju, a bura i tramontana u dane vikenda spustit će temperaturu zraka na prave zimske vrijednosti. Zima stiže, u punom smislu riječi!

Tijekom ponedjeljka bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu povremena kiša koja će najčešća i najobilnija biti u okolici Učke i zaleđu Kvarnera. Mjestimice će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Navečer postupno razvedravanje. U Dalmaciji kiša će biti izglednija kasno popodne i navečer kada na moru može i zagrmiti, a više kiše past će u dijelovima Zagore. Puhat će umjereno do pojačano oštro ili lebić. U drugom dijelu dana lebić će dodatno jačati pa se ponegdje na moru sjevernog, navečer i dijela srednjeg Jadrana, očekuje jak do olujan lebić koji ponegdje može imati i orkanske udare. Valovitost mora će se povećavati prema kraju dana, a osobito se navečer očekuje i ciklonalna plima. Kombinacija visokih valova lebića i plime ponegdje će uz obalu načiniti štetu, osobito u predjelima koji su nezaštićeni od (jugo)zapadnih vjetrova. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7°C ponegdje u Zagori do 15°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaobalju do 19°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Utorak će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčana uz promjenjivu naoblaku i u većini predjela suh. U Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, a osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno će biti kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će okrenuti na umjeren do jak pulenat (zapadnjak) koji će puhati cijeloga dana, na moru Dalmacije su mogući olujni udari preko 100 km/h. I dalje se očekuje izražena valovitost mora, a osobito je rano ujutro moguća izražena ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature od 5°C ponegdje u zaobalju do 16°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 8°C u riječkom zaleđu do 18°C na jugu Dalmacije.

U srijedu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana pretežno sunčano i suho. Južnije od Makarske i dalje promjenjivo, osobito u prvom dijelu dana povremeno uz kišu ili pljuskove s grmljavinom. Pulenat će sve više okretati na umjerenu do pojačanu tramontanu, prema otvorenom na jaku s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature od 3°C ponegdje u zaobalju do 14C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak će u većini predjela početi pretežno sunčano. Već do sredine dana na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje s kišom, popodne će se proširiti na cijelu obalu. Navečer može biti obilnijih oborina, ponegdje praćenih grmljavinom. Tramontana će noću slabiti, ujutro na sjevernom Jadranu okrenuti na umjeren lebić, zatim na jugo koje će danju sve više jačati i proširiti se na cijeli Jadran. Navečer na moru može biti jakog juga. Jutro osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 6°C ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima.

U petak na sjevernom Jadranu još u početku kiša, tijekom dana postupno razvedravanje. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, ali prema kraju dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje širit će se sa sjevernog dijela prema južnom. U planinama će mjestimice pasti preko 10cm snijega. Jugo će noću slabiti i na sjevernom Jadranu prvo okrenuti na lebić, potom na umjerenu buru i tramontanu koja će se do večeri proširiti na cijeli Jadran. Jutro osjetno toplije u odnosu na četvrtak. U ranim popodnevnim satima od 3°C u zaleđu Istre do 14°C na jugu Dalmacije.

U subotu pretežno sunčano uz umjeren porast naoblake krajem dana. Navečer će osobito na otvorenom moru mjestimice biti kiše. Puhat će umjerena bura i tramontana, a navečer uz obalu levant, na otvorenom moru jugo. Jutro ponovno hladnije, u zaobalju je moguć mraz. Najviše dnevne temperature zraka od 1°C ponegdje u zaobalju od 11°C na vanjskim otocima.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će umjerena do jaka bura, povremeno s olujnim udarima, a podno Velebita bura će imati orkanske udare, navečer i preko 180 km/h. Bit će hladno s najvišim dnevnim temperaturama od -2°C u zaobalju do 8°C ponegdje na vanjskim otocima.

Prema posljednjim prognostičkim materijalima još hladnije vrijeme očekuje nas u prvom dijelu sljedećeg tjedna! Temperature zraka padat će ispod nule i uz obalu i na otocima, a u zaobalju će povremeno padati i ispod -10°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com