Imotski se probudio na -6

15.02.2012., Vinkovci - Ledene sige na proceljima zgrada. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Bisko, Sinj i Hrvace minus 11, Otok, Knin i Drniš minus 10, Zemunik 8, to su najniže jutarnje temperature u Dalmaciji, prema postaji pljusak.com.

Ako se nekome činilo kako su najave iz prošlog tjedna o temperaturama ispod 10 stupnjeva u Zagori pretjerane ovo jutro je najbolji dokaz tome, jer većina mjesta u Zagori, ali i uz obalu jutros se probudila smrznuta, s temperaturama ispod 10 stupnjeva, pa i koji stupanj više poput Otoka, Knina i Drniša.

Nastavio se tako hladni prodor kojega nam je donijela bura još za vikend, a kako se i očekivalo jutros su minusi stisli cijelu Dalmaciju. Uz najhladnija mjesta u Zagori, prava studen je i nadomak Šibenika, u Bilicama je jutros minus 8, a u zaleđu Pirovca, u mjestu Putičanje minus 7 stupnjeva. Ohladila se i Imotska krajina, tako je jutros minus 6 u Imotskom, Cisti Velikoj i u Lovreću, a ista je temperatura zabilježena i u Klisu.

Hladno je u Zagori, no hladno je jutros i na otocima, tako je Korčula osvanula s debelim minusom od čak 6 stupnjeva, Stari Grad je samo jedan stupanj topliji, ako se toplinom može nazvati minus 5 stupnjeva.

Od većih gradova najhladniji je jutros Šibenik, tamo se temperatura spustila na čak 5 stupnjeva ispod nule, Split se smrzava na minus 2, Zadar na minus 3, a najmanje hladan je Dubrovnik, temperatura se zaustavila na 0 stupnjeva Celzijusovih.

Pogledamo li najveće temperature jutros tada vrh ljestvice drži Palagruža s 4 stupnja iznad nule.
Što reći o vremenu, a ne ponavljati ista upozorenja? Ova hladnoća nije zanemariva, starije i bolesne osobe doista nez stvarne potrebe ne bi trebale izlaziti iz kuće, a oni koji to moraju nek se dobro obuku, a posebnozaštite lice i glavu.

Naravno, najviše treba voditi računa o najmlađima, njih dobro utopliti kapama, rukavicama i šalovima. I još nešto; oni koji su zaboravili na antifriz, a imaju sreću da nisu u području s minusima neka što prije spriječe smrzavanje i velike muke s automobilom.

HAK upozorava na poledicu

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnosti pa je, upozorava Hrvatski autoklub (HAK) u jutarnjem izvješću, potreban dodatni oprez.

U Lici je zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestamaDC42 u mjestu Poljanak i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kroz tunel Veliki Gložac u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom.

Zbog radova na održavanju tunela Mala Kapela od 8 do 14 sati zatvorena je vozna traka u smjeru Splita. Promet se odvija preticajnom trakom uz ograničenje brzine na 60 km/h.

Trajekti i katamarani plove redovito.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com