Imoćanin Frano Biočić dobitnik nagrade za životno djelo

frano biočićSavez sportova Istarske županije raspisao je uobičajeni natječaj za dodjelu priznanja u 2015.godini, a u brojnoj konkurenciji za „NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO“ ocijenivački sud dodjelio je među ostalima i Frani BIOČIĆU (rođen u Imotskom, 4. listopada 1931.godine), po zanimanju nastavnik tjelesnog odgoja i poznatom sportskom djelatniku, a ujedno  jednom od  prvih rukometnih pobornika u  Labinu i Istri.

Njegov dugogodišnji sportski CV (curiculum vitae) bilježi početak od  1949. godine  u srednjoškolskim i studentskim aktivnostima. Dolaskom u Labin 1954. godine uključuje se u Društvo tjelesnog odgoja “Partizan“ radnoj grupi: Vlado Pečanić, Velimir Štingl, Josip“Joža“Sever, Anton Gregorić i Josip Brezac.

Osnivaju se razne i brojne sekcije i potrebno je puno truda za organizirati i osposobiti potrebne kadrove. Laureat započeo je kao tajnik kluba, igrač, trener i izborom uprave određen je da rukometni sudac bude Frano Biočić.

Izbor je bio pravovaljan, koristan i sudbonosan za izabranika. Bio je početak kada u Istri još nije bilo ispitanih sudaca, jer prvi zvanični seminar bio 1956. u Bujama, na kojem je Frano Biočić dobio prvu kategoriju kod međunarodnog i saveznog suca Klementa Hegera.

U međuvremenu svoju stručnost je iskazao organiziranjem sudačke organizacije u Labinu i osobnim usavršavanjem u košarci, odbojci i nogometu. U pomanjkanju sudačkog kadra u Istri  nije bila rijetkost da iste nedjelje sudi prije podne rukomet, košarku i odbojku, a poslije podne nogomet.

Ubrzo je stekao praksom i iskustvo i nakon ispunjenih uslova položio za republičkog suca, a onda je kao prvi iz Istre ispit i za saveznog suca u rukometu (1965 god.). Na listi savezne lige sudio je od 1966. do 1972. godine. Bilo je teško u onim vremenima putovati od Labina do Bitole, i još k tome i suditi u nesvakidašnjim uslovima i raspoloženju.

Prestankom suđenja nakon 1984. godine, posvetio se je podučavanju novih kadrova i vršenju dužnosti nadzornika, koju je vršio do 2004. godine. Tokom nepotpuna pola stoljeća na rukometnim utakmicama bio je na glasu po savjesnosti i traženju poštivanja propozicija i pravila igre.

Kroz sve to vrijeme bio je aktivan i surađivao u svim društvenim i sportskim aktivnostima u Labinu. Njegov rad bio je više puta priznat, te je tako dobitnik Srebrne plakete Labinske repubike, Priznanja RSH i RSJ, a kao najznačajnije je dodjela 1971. god.- Nagrade Sabora Republike Hrvatske od sekretarijata za prosvjetu, kulturu i sport.

Posljednjim priznanjem od Saveza sportova Istarske županije Frano Biočić je uvršten među najzaslužnije sportske radnike Istre.

IZVOR: http://www.hr-rukomet.hr/

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com