Mate Tolić: Zna se gdje je svaka lipa od prodaje Rebića, račun kluba je svima na uvid

nk imotski, gospin dolacNogometaši, ali i uprava Imotskog već se naveliko pripremaju za predstojeću proljetnu sezonu. Posla je napretek, problema još i više. Treba se izvući s dna tablice, osigurati drugoligaški status i dovesti Imotski na mjesto koje mu pripada, a to je – zlatna sredina.

Traje i borba za svake kunu, jer novac koji se dobije od grada Imotskog i ponekog sponzora nije dovoljan da bi se izdržala cijela sezona. Suradnja sa RNK Splitom svakako je za pohvalu i ona jednim dijelom drži klub. Prema tvrdnjama iz Imotskog, klubu i upravi “zapinju se noge“ kavanskim pritiscima. Razlog je to za razgovor s Matom Tolićem, predsjednikom kluba.

– Ubrzo će tri godine da smo preuzeli klub. Zatekli smo ga na sredini tablice treće lige i doveli ga do petog mjesta druge lige. Dug je bio veći od milijun kuna. I to smo sanirali, došli na pozitivnu nulu. Mi smo s petim mjestom u drugoj ligi bili petnaesti u Hrvatskoj, a uzmite u obzir koliko je elitnih nogometnih kolektiva u Hrvatskoj. Imotski zaslužuje drugoligaša, bez obzira na teškoće uvjetovane nedostatkom novca. Grad Imotski nam daje dotaciju, no ona je nedovoljna. I ugovor sa Splitom uvijek se do kraja ispoštovao i da nije njega ova uprava ne bi mogla voditi klub.

Tko može bolje, nek’ se javi

Kakve su to primjedbe koje se čuju po Imotskom?
– Čujte, sredina u kojoj živimo i radimo – u kojoj je gospodarstvo propalo, nezaposlenost visoka, a socijalne prilike teške – apsorbira i stvari koje nemaju veze s istinom, pa nam se podmeće. Pozivam da se jave svi koji mogu uredno voditi klub organizacijski, materijalno i kadrovski da iziđu s projektom. Mi koji upravljamo klubom spremni smo otići. Ali neka nas dotad puste da u miru radimo.

Radi li se o novcu iz transfera Ante Rebića?
– Između ostalog i o tome. Pa da jednom zasvagda kažem onima koji zločesto kalkuliraju gdje je završio taj novac. On je na urednom računu, a uvid je u bilo koje vrijeme dostupan svim relevantnim institucijama. Ugovori između Imotskog i Splita su ovjereni u skladu sa zakonom. Moja uprava do u detalje zna za svaku lipu i meni je to zakon, a što drugi govore po kafićima – nije me briga. Uostalom, ta gospoda koji svojim kavanskim pričama dovode u sumnju rad uprave i sudbinu novca od transfera trebaju znati da je dio tih sredstava spašavao normalan rad kluba. Zašto se ne upitaju za sudbinu Pomorca, Marsonije, Karlovca… Pogledajte situaciju u Zadru. Znači, u daleko bogatijim sredinama su sa scene nestali poznati klubovi. Zar neko misli da ćemo se ponašati kao pijani milijarderi i trošiti novac kako se nekome prohtije. Dok sam ja tu toga neće biti.

Koliki je proračun za ovu godinu?
– Ako ga izvučemo na milijun i dvjesto tisuća kuna bit će to uspjeh. Ali što je to u usporedbi s nekim klubovima koji igraju s nama u ligi. No, mi ne trošimo na spektakularna pojačanja, dajemo priliku mlađim nogometašima da se afirmiraju. Ova suradnja s RNK Splitom je dobrodošla. Pomažu nam u organizaciji treninga a šalju nam i igrače, njih deset je kod nas. Ali i naši mladići se afirmiraju u Parku mladeži. Pogledajte samo Majstorovića, a i golman Kukić će danas-sutra biti reprezentativac. Konačno, nama je sad prioritet opstanak, ali ne pristajemo ni na kakav reket. Dočekao nas je erodiran klub, a danas smo stabilni, imamo zatvorenu financijsku konstrukciju za ovu sezonu – veli nam Tolić.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com