Proložac: Dijamantni pir gastarbajterskog para

dijamantni pirU zaseoku Knezovići, u općini Proložac, 60. obljetnicu braka, odnosno tzv. dijamantni pir, proslavili su supružnici Mila (1934.) i Milan (1931.) Knezović. Bili su na zajedničkoj svetoj misi u svojoj župnoj crkvi Sv. Mihovila, obnovili vjenčane zavjete i svoj veliki dan proslavili u krugu  dva sina, sedmero unučadi i jednog praunuka. No, taj dijamantni pir ima i svoju specifičnost. Zapravo, on je divan primjer čvrste bračne zajednice   jedne tradicionalne  imotske obitelji koja je dijelila gorku sudbinu odlaska  muške glave u svijet. Milan je čak 35 godina proveo u Njemačkoj na teškom gastarbajterskom radu kako bi priskrbio uvjete za život svojoj obitelji. Mila, kao brižna imotska majka, kod kuće je odgajala sinove i brojila dan po dan od Božića do Božića da vidi svoga Milana.

„Da, bilo je teško. Zamislite više od polovice naših 60 godina bili smo fizički razdvojeni. No ljubav, istinska ljubav, privrženost jedno drugom, naš kršćanski čvrsti brak, brisao je tu udaljenost između Knezovića i dalekog Frankfurta. Ako nismo bili jedno uz drugo, naše misli dodirivale su se svakog trenutka.“, veli nam Mila.

knezovići

„Ovo što kaže moja Mila, to je prava istina. I dok sam radio na građevini i vani po kiši i suncu i kada bi brisao znoj s čela, moje misli bile su uz moju Milu i moje sinove. A što mi je davalo snagu da izdržim nego to?!“, dodaje Milan.

Sada Milan uživa uz svoju Milu, gledaju kako im rastu unuci, mole Boga za zdravlje njihovo i svojih sinova. Kako se dobro drže, kako Milan još kao mladić iscijepa metar drva, kako Mila još uvijek radi u kući, čini se da bi ovaj skladni brak mogao još dugo potrajati.

Print Friendly, PDF & Email
Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com