Prvo će se temperature približiti proljetnih 20°C, a onda osjetno zahlađenje i bura

zima hladno led vrijeme vremenska prognozaNovi tjedan, odnosno početak veljače, ne donosi zimu, no stabilnom vremenu nazire se kraj. Prvo će nas sredinom tjedna pohoditi slabija promjena vremena, a početak zamjetnije i dugotrajnije promjene vremena vjerojatno će početi u nedjelju.

Iza nas je prosječno najhladniji mjesec u godini, no ove godine siječanj nam nije donio mnogo zimskog vremena. Mnogi će reći da su se zaželjeli hladnog i suhog vremena kakvog donosi bura, no bure u središnjem zimskom mjesecu ove godine nije bilo mnogo. O tome koliko je anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka djelovalo na vrijeme na Jadranu, najbolji govori podatak da je više sumaglice, magle i niske naoblake zadnjih dana bilo na moru nego nad kopnenim dijelom zemlje.

Novi tjedan, odnosno početak veljače, ne donosi zimu, no stabilnom vremenu nazire se kraj. Prvo će nas sredinom tjedna pohoditi slabija promjena vremena, a početak zamjetnije i dugotrajnije promjene vremena vjerojatno će početi u nedjelju.

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan i suh, mjestimice uz promjenjivu naoblaku. Veći dio dana puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, navečer na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo. Bit će znatno toplije od normale za dio godine. Minimalne jutarnje temperature zraka od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U utorak u Dalmaciji djelomično, a na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, ali suho. Navečer će u zaleđu Kvarnera pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, navečer ponegdje na moru jako. Kasno navečer na zapadnoj obali Istre umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 12 ponegdje u Istri do visokih 18°C ponegdje u Dalmaciji.

U srijedu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje, kada su mogući pljuskovi s grmljavinom. Navečer u zaobalju sjevernog Jadrana može biti susnježice. Ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Vjetar će danju slabiti. Navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Jutro će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C, navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji osjetno zahlađenje.

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan. U srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji još u noći i ujutro može biti kiše, u Zagori ponegdje i susnježice, ali će oborine danju prestati uz djelomično razvedravanje. Ujutro će posvuda puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, u drugom dijelu dana postupno će slabiti i na moru okretati na tramontanu. Bit će hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 6 do 11°C.

Petak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati umjerena, na moru i jaka tramontana, sve će više slabjeti tijekom dana, a navečer će potpuno prestati i na moru sjevernog Jadrana okrenuti na slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u Istri do 15°C u Dalmaciji.

Subota će u Dalmaciji biti djelomično sunčana i suha. Ujutro će u Zagori biti mjestimične magle. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz postupan porast naoblake tijekom dana, a kasno navečer moguća je slaba kiša. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer dodatno ojačati. Jutro malo toplije u odnosu na petak, najviše dnevne temperature većinom od 12 do 16°C.

Nedjelja, pod utjecajem nove ciklone, odnosi umjereno do znato oblačno vrijeme. Na sjevernom Jadranu već od jutra kiša, ponegdje i obilnija, a mjestimice može biti i grmljavine. U Dalmaciji će kiša češća i obilnija biti u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru će biti olujnih udara. Navečer na sjevernom Jadranu zamjetno slabljenje vjetra, uz okretanje na jugozapadnjak. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com