Imotski: 300% više požara

požar u imotskom polju 2Podaci koje je objavila Javna vatrogasna postrojba Imotski kako je samo kroz proteklu 2015. godinu bilo 300 posto više požara nego u 2014. godini, govori o jednom neobjašnjivom trendu neodgovornosti građana. Te godine zabilježeno je 57 požara, a 2015. više od 160.

Zabrinjava i činjenica što se taj trend nastavlja i s početkom ove godine. Samo u siječnju zabilježene su čak 23 intervencije djelatnika JVP Imotski. Od toga 18 požara, gdje ih je čak 14 bilo na otvorenom, što svjedoči o neodgovornom ponašanju pojedinaca, posebno poljoprivrednika.

S početkom poljoprivrednih radova mnogi nekontrolirano pale korov i draču na svojim parcelama po Imotskom polju, bez prethodne najave djelatnicima JVP Imotski. Potom ne saniraju požarište, nego ga ostave bez kontrole. Kako je Imotsko polje premreženo malim parcelama, nerijetko požar s jedne parcele prijeđe na drugu i potom nastaju velike štete. Posebno stradaju loze, ali i druge kulture.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Županija Splitsko – dalmatinska donijela je Odluku o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima, kojom propisuje kako je zabranjeno loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01. svibnja do 30. rujna.
Člankom 5. navedene Odluke propisana je dužnost obavješćivanja nadležne vatrogasne postrojbe u slučaju loženja izvan gore navedenog razdoblja te postupak izdavanja odobrenja za loženje od strane nadležne vatrogasne postrojbe. Za kršenje navedene odredbe Odluka predviđa novčanu kaznu za fizičku osobu u iznosu od 500,00 do 2.000,00 kuna. Zakon o zaštiti od požara („NN“ 92/10) propisuje kako je svaka fizička osoba dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar te propisuje za fizičku osobu koja izazove požar kaznu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznu zatvora do 60 dana, odnosno ako je prekršaj počinjen iz nehaja kaznu od 2.000,00 do 15.000 kuna.

požar u imotskom polju 3

U posebnim slučajevima je predviđena i kaznena odgovornost počinitelja zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom za izazivanje opasnosti za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, a za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do 5 godina (članka 215 Kaznenog zakona).

Tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih i drugih građevina i drugih objekata i površina koje bi vatra ili dim mogli ugroziti,potom oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 3 metra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara, uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva za gašenje požara (lopate, metlenice, voda i dr.), ovisno o vrsti i obimu tvari koja se spaljuje.
Ovo i čitav drugi niz zakonskih odredbi trebali bi znati svi oni koji kreću u paljenje vatre na otvorenom.
Podaci iz Imotskog su zabrinjavajući, a još nisu započeli pravi poljoprivredni radovi. Što će biti tek ljeti?

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com