U Imotskom predstavljena knjiga “Hajdučka legenda Andrija Šimić”

hajdučka legenda andrija šimić dr mijo milas i mladen vukovićOgranak Matice hrvatske u Imotskom objavio je šestu knjigu docenta dr. sc. Mije Milasa – “Hajdučka legenda Andrija Šimić”, povodom 111. obljetnice smrti tog slavnog hajduka koji je simbolizirao narodni puntarski i buntovnički duh protiv tuđina.

Knjiga je sinoć predstavljena u Gradskoj knjižnici „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom.

hajdučka legenda andrija šimić 2

To je treća knjiga našeg poznatog psihijatra dr. Milasa o  Andriji Šimiću, po kojemu je, kako ističe Mladen Vuković, ime dobio i Nogometni klub Hajduk iz Splita, šest godina poslije Andrijine smrti. U knjizi je objavljen životopis, hajdukovanje, uhićenje, suđenje, izdržavanje kazne i smrt tog hajduka koji je bio obljubljen u našem puku. Uz brojne fotografije, knjizi je priloženo više epskih i lirskih pjesma sedmorice autora posvećenih Andriji Šimiću (1833. – 1905.).

hajdučka legenda andrija šimić 1

Uz autora, knjigu je, na samu 111. godišnjicu smrti, predstavio publicist Mladen Vuković.

Iznesene su vrlo zanimljive činjenice po kojima je  Andrijino suđenje poslije izišlo u obliku samostalne knjige te će  ostati  u povijesti kao prvo suđenje na hrvatskom jeziku.

„O tom suđenju  dao bi se napisati i doktorat jer je Šimić, zbog jednog ubojstva koje nije priznao i šaku ukradenih dukata koje je podijelio sirotinji, odrobijao punih 30 godina zatvora, dok, primjerice, danas ratni profiteri i ubojice nevinih ljudi imaju uvjetne kazne.“, naglasio je Maden Vuković.

hajdučka legenda andrija šimić

Treba istaknuti da se dr. Milas, uz knjige o poznatom hajduku Šimiću, te sa svoje dvije knjige o poznatoj baladi Hasanaginica, svrstao u jednog od najvećih zagovornika očuvanja bogatog baštinskog naslijeđa Imotske krajine.

Na samom predstavljanju knjige provukla se ideja o postavljanju spomenika hajduku  Šimiću čiji je lik u bronci  već izradio akademski kipar Ante Strinić.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com