Bakova povorka okupila brojne originalne maske

maškare bakova povorka 5Vrhunac ovogodišnjih pokladnih manifestacija u Imotskom, koje imaju 155 godina dugu tradiciju, okončane su jučer velikom tradicionalnom  Bakovom povorkom.

maškare bakova povorka 1Bezbroj originalnih maski, koje su došle iz kućnih radionica, prodefilirale su gradom praćene brojnim posjetiteljima. Najveću pozornost plijenili su oni najmlađi, na kojima zapravo i počiva ova tradicija.

maškare bakova povorkaU povorci su se mogli vidjeti  mali Astronauti iz područne škole Kamenmost, Prometni znakovi iz Osnovne škole Imotski te Gusarice i Smajlići iz imotske gimnazije. Pojedničane maske poput Mrazice, Ureda za čistoću, Malaca te Mirjane Rakić i Velimira Bujanca izazvale su smijeh i pljesak. Najmasovniji u povorci bili su  Mad Maxovci u originalnim prijevoznim sredstvima.

maškare bakova povorka 6

Središnja figura povorke bio je svakako Stari Bako sa svojom pratnjom. Pjevalo se „Dobro doša stari Bako, iće piće za te svako, obilno je pripravljeno i pečeno i vareno“, pilo se s Bakom novo vino, bilo je fritula i kroštula, krafni i kapurala, kako to priliči i tradiciji.

maškare bakova povorka 2 Ove godine organizatori KD Bakove svečanosti, za Krnjavala koji će platiti glavom za sve nedaće u Imotskom, izabrali su neutralnu figuru, no očito da  mala replika novogodišnje jelke u njegovom naručju simbolizira novogodišnju jelku na središnjem imotskom trgu koja je izazvala dosta smijeha kod građana.

maškare bakova povorka 3

Na kraju pročitana je ostavština, zapaljen je Krnje, a Imoćani će se u utorak na Večeri humora i zabave oprostiti od ovogodišnjih pokladnih manifestacija.

maškare bakova povorka 7

Svakako treba spomenuti lijepu povorku i maske u zaseoku Rebići, zatim Lučki karneval iz Glavine Donje, koji su također bili originalni.

maškare bakova povorka 8

maškare bakova povorka 9

maškare bakova povorka 10ž

maškare bakova povorka 11

maškare 1

maškare

maškare 2

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com