Danas je Pepelnica

pepelnica čista srijeda

Foto: Thinkstock/Gulliver/Pixsell

Pepelnica je početak korizmenoga vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

Pepeo je simbol pokore i poziv je katoličkim vjernicima da razviju duh poniznosti i žrtve, a podsjeća ih i da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo se dobiva od grančica palme blagoslovljenih na Cvjetnicu prošle godine.

Blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Pepeo podsjeća ljude na njihovu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti. Običaj korizme nastao je u IV. stoljeću, a propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

U Katoličkoj Crkvi post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na vjernike od navršene 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Crkva propisuje na Pepelnicu strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok,”do sita”, jer je post i ne jede meso jer je nemrs. U korizmene petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa.

Petak je važan dan za pokoru i nemrs. To je dan Kristove muke i smrti pa vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da ga moraju jesti, preporučuje im se da se odreknu nečega što čine svaki dan ili da učine dobro djelo. (Hina)

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com