Započele pripreme za obilježavanje 300. obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka

imotski

Sljedeće godine navršava se točno 300 godina od oslobođenja Imotskog od turske vlasti.

Osmanska vlast na ovim prostorima, odlazak Turaka, formiranje nove granice, povratak franjevaca i niz drugih događaja s kraja 17. i početka 18. Stoljeća, zauvijek su obilježili prostor Imotske krajine te značajno utjecali na njen budući razvoj.

Imajući u vidu važnost ovog datuma za našu lokalnu, ali i nacionalnu povijest, pokrenuta je inicijativa za dostojno obilježavanje te značajne obljetnice. Stoga je u prostorima Konzervatorskog odjela u Imotskom danas održan sastanak s ciljem definiranja aktivnosti koje bi se održavale tijekom 2017. godine. Na sastanku su sudjelovali: imotski gvardijan i župnik fra Kristijan Stipanović, ravnatelj Pučkog otvoreno učilišta Grgo Nikolić, župnik Slivna i prof. na KBF u Splitu fra Željko Tolić, profesor sa splitskog Filozofskog fakulteta Marko Rimac, direktor TZ Imotski i županijski vijećnik Luka Kolovrat, kustos iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Ljubomir Gudelj te pročelnik Konzervatorskog odjela Ivan Alduk.

Iako se radi tek o prvom u nizu budućih sastanaka dogovorena su polazišta i ciljevi proslave tristogodišnjice, koje se nadamo ispuniti u cijelosti.

Danas je u prvom planu bilo pitanje organizacije znanstvenog simpozija cilj kojega je baciti novo svjetlo na povijest ovog grada i neposredne okolice, s naglaskom na razdoblje formiranja grada i njegovog šireg prostora tijekom 18. i 19. stoljeća. Teme koje bi se obrađivale tijekom trajanja simpozija su: politička i vojna povijest, crkvena organizacija, društveni procesi, kulturna baština. U tom smislu predviđeno je osnivanje dvaju odbora – znanstvenog (odabir tema i učesnika skupa, ciljana arhivska istraživanja) te organizacijskog (financiranje, tehničko-organizacijski poslovi). Ukoliko to bude moguće simpozij bi imao i međunarodnu dimenziju. Održavanje skupa predviđeno je za početak lipnja 2017. godine. Nakon njegovog održavanja prišlo bi se i tiskanju zbornika radova sa simpozija, kao trajnoj uspomeni na ovaj veliki događaj.

Drugi dio sastanka odnosio se na projekta koji bi bili vezani za ovu obljetnicu a tiču se ponajviše bogate imotske kulturne baštine: početak (a nadamo se i dovršetak) radova na novom postavu Franjevačke zbirke u samostanu, radovi na prezentaciji tvrđave „Topane“, uređenje i prezentacija ostataka franjevačkog samostana u Prološkom blatu, izrada monografije Grada Imotskog itd. Predloženi su i neki manji projekti kao što su prigodne izložbe, predstavljanje knjiga i sl.

Imotski gvardijan ukazao je i na duhovnu dimenziju naše obljetnice. Franjevci su već započeli s manifestacijama i aktivnostima i u tom dijelu. Tako će npr. slika Gospe od Anđela, imotske zaštitnice, slijedećih mjeseci obići sve župe kojima upravljaju franjevci. Kulminacija svih ovih događanja zbit će se, kako to i priliči, upravo na blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza 2017. godine.

Pojedini predloženi projekti (izrada monografije i zbornika radova) nastavit će se vjerojatno i u 2018. Godini, ali zajednički cilj i želja svih sudionika današnjeg sastanka je ovaj grad napokon predstaviti u svjetlu i na način kako on to i zaslužuje te iz Imotskog poslati nove i drugačije slike kao zalog njegove budućnosti.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com