HSP Imotski: Ostaju li u Imotskom samo automobilske tablice IM?

ranko topićHSP Imotski poslalo je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

“Svaki dan iz grada Imotskog i drugih općina Imotske krajine dva puna autobusa odlaze put Splita obaviti različite kontrole i preglede u splitskim bolnicama. One koji odlaze osobnim prijevozom u ovu priču ne računamo jer teško je doći do egzaktnih podataka.

Dakle, nekoliko stotina naših sugrađana, u stanju bolesti, moraju pravo svoje zdravlje tražiti u 100 kilometara udaljenom Splitu. Istina, postoji u Imotskom Dom zdravlja, ali je u svakom slučaju podkapacitiran kako u prostoru, tako i po pitanju određenih specijalističkih pregleda. Nedostaje pedijatara, ginekologa, anesteziologa i sl. Imoćane posebno boli ukidanje rodilišta i nepostojanje mikrobiološkog laboratorija za koji su bili kupljeni uređaji i uređen prostor.

Naši sugrađani imaju značajne financijske troškove u gubitku vremena i popratnih troškova boravka u Splitu. Nadalje, HZZO ima značajne troškove za plaćanje putnih troškova specijalističkih pregleda koje je nemoguće obaviti u DZ Imotski. Samo putni troškovi pacijenata na relaciji Imotski – Split HZZO na godišnjoj razini koštaju oko 10 milijuna kuna.

Stoga HSP – Podružnica Imotski predlaže i traži da se napravi sustav koji će biti i pravedniji i jeftiniji. Umjesto da nekoliko stotina Imoćana odlazi „po zdravlje“ u Split, mi predlažemo da sukladno potrebama bar jednom tjedno iz Splita dolaze specijalisti različitih profila (npr. ortopedi, neurolozi, anesteziolozi i sl.). Varijanta je to koja je za sve povoljnija, a za državni zdravstveni sustav jeftinija.
Sigurno manje košta dnevnica jednog specijaliste iz Splita, od prijevoza stotina ljudi iz Imotskog u Split

Pozivamo gradsku upravu i gradonačelnika da iskoriste sve mogućnosti, učine dodatne napore i u suradnji sa Županijom Splitsko dalmatinskom iznađu sredstva i prostor i olakšaju liječenje našim sugrađanima.

Svjedoci smo i nedavne žustre i žučne rasprave oko otvaranja Stacionara za palijativnu skrb za područje imotske krajine.

Stav HSP-a Imotski oko ove teme je više nego jasan. Stacionar za palijativnu skrb treba gradu Imotskom ali nikako nije u vrhu prioriteta kada je u pitanju zdravstvo. Puno bitnije je osigurati stalnu nazočnost specijalita različitih profila u gradu Imotskom jer i Imoćani imaju pravo na dostojnu zdravstvenu zaštitu, a ne kao do sada, kada za svaku imalo ozbiljniju situaciju moraju u 100 km udaljeni Split.

Vrijeme je da se nešto po pitanju Zdravstva u Imotskom pokrene, a HSP će inzistirati na ovim pitanjima i neće se umoriti od ukazivanja na iste.
I na kraju poručujemo svima da s izborom novog vodstva HSP-a Imotski dolazi jedna nova faza u političkom djelovanju stranke u kojoj neće biti mjesta za kalkulante i ljude koji su preko stranke željeli ostvarivati svoje osobne interese. HSP je tu zbog Imotskog i Imoćana.”

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com