Imotski učenik među najboljima u Europi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Different religions, languages, skin colours, but we all belong to one human journey. Together we achieve more!

Slogan je to na engleskom jeziku koji je proglašen među najboljima u Europi na natječaju za Ladder slogane Europske unije. Na hrvatskom jeziku to znači „Različite religije, jezici i boje kože, ali svi pripadamo jednom ljudskom putovanju. Zajedno postižemo više!“ Na natječaj su se prijavile 293 škole iz sedamnaest zemalja Europe, od Engleske i Irske na zapadu, do Gruzije na istoku Europe, a sudjelovalo je  više stotina najboljih učenika tih škola. Iz Hrvatske su  se prijavile 42 škole. Natječaj je bio namijenjen učenicima od 10 do 18 godina starosti, voljnim sudjelovati u europskom natjecanju i  širenju univerzalnih vrijednosti Europske godine za razvoj – EYD2015, a trajao je do 27. studenog 2015.g. Prijedlozi učenika mogli su  biti u obliku slogana, slike/crteža s tekstom ili kratkog videozapisa (do 2 minute trajanja) s porukom o razvoju. Za najbolji video koji promiče toleranciju među ljudima različitih rasa, boje kože, vjeroispovijedi i nacionalnosti, prvu nagradu dobili su četiri učenice Gospodarske škole iz Varaždina, a  prvo mjesto za najbolji slogan dobio je trinaestogodišnji  Andrija Aračić, učenik 7.a razreda  Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Imotskog. Iz te škole poslano je oko stotinjak radova na ovaj natječaj.

andrija aračić1

„Ma, znate, nisam se ja nadao ovome. Kada nam je moja razrednica prof. Ivana Ćosić rekla za ovaj natječaj, zapisao sam to u svoju zadaću. Kad sam došao kući, nakon školskih obveza, malo odmora. Vani kiša, ne mogu na nogomet i onda sam razmišljao što napisati. Vidim, slušao svaki dan o promicanju ljudskih vrijednosti, o ljudima raznih naroda, vidim puste izbjeglice, meni žao, pomogao bih da mogu i kažem sebi: “Andrija hajde nešto lijepo napiši.“ Kako imam dara i za crtanje, ja sam uzeo papir i olovku, nacrtao glavu jedne muslimanke koja nosi maramu preko glave i vide joj se samo oči, a oči vam sve govore. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, sa svojim manama i slabostima, ali kako sam napisao ispod tog crteža – svi pripadamo jednom ljudskom putovanju, bez obzira na boju kože, religiju, jezike. I zaista, najdraži mi je zadnji slogan da zajedno postižemo više. Ne trebamo se dijeliti, zajedno smo jači.“, u jednom dahu nam simpatični Andrija obrazložio svoj slogan koji je oduševio izbirljivi ocjenjivački sud.

andrija aračić

„Ma moj Andrija vam je dobro dijete, odličan učenik, voli društvo, ljude, svoje vršnjake, igra nogomet. Otac, moj Željko, na radu je u Njemačkoj pa je briga o njemu u mojim rukama. Imam još jednu kćer koja studira. Zadovoljna sam djecom, pristojna su, radišna, druželjubiva.“, dodaje brižna Andrijina  majka  Mirjana.

„Ja ću vam upisati opću gimnaziju, volim engleski, a onako u podsvijesti kada završim gimnaziju razmišljam da postanem arhitekt ako  me moj nogomet ne odvede u neki veliki klub.“, ozbiljno nam govori  Andrija, pokazujući svoje kopačke.

„Igram u pionirima NK Imotski i obožavam nogomet, igram lijevog bočnog.“, kaže trener da u meni vidi pravog igrača.

Prvo škola pa onda nogomet.“, uskače majka Mirjana.

„Ma nogomet je upravo idealan sport, tu se družiš, igraš, susrećeš razne ljude. Zato sam i napisao ono zajedno smo jači, a tko će igrati, tko je odakle, nije toliko važno. Važno je biti dobar prema ljudima.“, reče nam na kraju druženja u zaseoku Aračići kod Imotskog, Andrija Aračić.

Kada ga čovjek sluša kako zrelo govori i razmišlja, kada ga vidi kako vas odlučno gleda u oči, zaista zaključismo da i nije toliko čudno što je dobio tu prestižnu nagradu Europske unije, a tek mu je trinaesta godina. O njemu će se još ćuti.

 „Andrija je odličan učenik, pravi primjer za sve, pristojan, radišan. Jako sam oduševljena i kao njegova razrednica, ali i djelatnica naše škole, što je baš naš učenik osvojio prvo mjesto. U konačnici to je ne samo njegova promocija, već promocija Imotskog, Hrvatske. No, imamo mi još mnogo, mnogo dobrih učenika. O tome svjedoče i brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima.“, riječi su Andrijine razrednice prof. Ivane Ćosić.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com