Susret sa znanstvenikom u O.Š. “Ivan Goran Kovačić” Cista Velika

?

Puno puta čitamo vijesti o novim otkrićima u prirodnim znanostima, medicini, tehnologiji i ostajemo zadivljeni, zaintrigirani pa čak i u neizvjesnosti dok se ne pronađe neki važan lijek, elementarna čestica ili vozilo budućnosti. Pročitamo i čujemo od nestručnih osoba razne informacije koje nemaju znanstveno uporište, ali ih mnogi iz neznanja prihvaćaju kao činjenice.

susret sa znanstvenikom osnovna škola ivan goran kovačić cista velika 2

Tko su znanstvenici, gdje, kako i koliko rade, jesu li oduvijek bili radoznali i željni novih spoznaja, kako su odabrali svoje zanimanje, kako su pridonijeli znanosti i društvenoj zajednici samo su neka od pitanja koja su vodila do organizacije jednog ugodnog predavanja i druženja pod nazivom „Susret sa znanstvenikom“ koji se održao 19. veljače u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Cisti Velikoj. Gošća je bila uspješna hrvatska znanstvenica Anamaria Balić koja je održala javno predavanje o stanici i razvoju tkiva i organa iz matičnih stanica.

?

Anamaria Balić je nakon završenog studija medicine u Splitu doktorirala na matičnim stanicama zubne pulpe na Sveučilištu Connecticut u Americi. Potom je radila na području raka gušterače na Državnom institutu za rak u Madridu. Trenutno radi na Biotehnološkom institutu u Helsinkiju u svom starom području skeletnog sustava. Autorica je 17 znanstvenih radova, brojnih prezentacija na međunarodnim kongresima te nekoliko poglavlja knjiga. Dobila je nagradu za najboljeg mladog znanstvenika od Društva za istraživanje mineraliziranog tkiva, a Akademija Finske nagradila je njen projekt.

susret sa znanstvenikom osnovna škola ivan goran kovačić cista velika

Tog petka dvije mlade voditeljice – učenice su, uz skeč, započele program i najavile gošću. Učenici su uživali u njenom interaktivnom i duhovitom predavanju promatrajući fluorescentne i živahno obojene slike začeća, embrija, matičnih stanica, srčanih, krvnih, živčanih i koštanih stanica, crijevnih resica i sl. Saznali su što su to matične stanice, koja im je uloga i čemu bi one mogle poslužiti u budućnosti. Čuli su i neke nove znanstvene podatke: razvoj i dobivanje mišića iz matičnih stanica in vitro, mozak se može regenerirati, japanski znanstvenici dobili mini – mozak… Bilo je lijepo čuti pitanja i komentare zainteresiranih učenika 7. razreda koje tek dogodine očekuje gradivo iz biologije čovjeka.

Nakon predavanja je uslijedio mali intervju. Anamaria je otkrila kako je oduvijek htjela postati znanstvenica te kako joj je omiljeni predmet bila kemija pogotovo u srednjoj školi, koji znanstvenik je bio njen uzor, opisala je svoje radno mjesto i poslove koje obavlja. „U znanosti nema radnog vremena!“ reklaje te objasnila kako je važno organizirati se, podijeliti i provesti radne zadatke, razvijati dobre međuljudske odnose i suradnju s kolegama jer je to ključ uspjeha. Za kraj je učenicima poručila slijedeće: „Nemojte nikada odustati od onoga što mislite da je pravo i što želite napraviti.“ i dobila veliki pljesak. Tko zna? Možda je u nekome od učenika probudila budućeg znanstvenika.

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com