PROLOŽAC: Pohod zavjetne slike Gospe od Anđela

proložac crkva svetog mihovil slika gospe od anđelaNakon Vinjana i Zmijavaca, slika Gospe od Anđela pohodila je župu Proložac, a tom prigodom su održane i trodnevne misije koje su predvodili imotski svećenici: fra Lazar Perica, fra Zoran Kutleša i gvardijan fra Kristian Stipanović.

U petak, 26. veljače, u župnoj crkvi Sv. Mihovila, održana je pripremna misa uoči slavlja 300 godina oslobođenja Imotske krajine od Turaka. Tako se župa Sv. Mihovila pridružila slavlju cijele krajine pohodom slike Majke Božje koja će biti izložena u župnoj crkvi i prigodom koje će se kroz tjedan dana u župi održavati pobožnosti krunice i misa. U petak je, odmah nakon pobožnosti križnog puta, održana prva misa koju je predvodio fra Lazar Perica, samostanski vikar u Imotskom.

Nakon više od dva stoljeća (1493.- 1717.) Imotski i čitava Imotska krajina oslobođena je od Turaka. Bilo je to 2. kolovoza 1717. godine na blagdan Gospe od Anđela. Taj dan proglašen je narodnim blagdanom Imotskog i Imotske krajine, a Gospa od Anđela zaštitnicom. Odmah po oslobođenju narod i vojska sagradili su na Topani crkvicu u čast Majke Božje.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com