Dobiva li Imotska krajina suvremeni bolnički centar?

imotska krajina novi bolnički centarKoristi od budućeg bolničkog centra imalo bi područje Imotske krajine, Vrgorca, Metkovića, makarskog primorja, dijela grada Omiša i otoka, kao i pograničnog područja zapadne Hercegovine.

Prilikom nedavnog obilježavanja obljetnice osnutka HDZ-a u Imotskom, predsjednik stranke Tomislav Karamarko izjavio je kako “Imotski neće biti zaboravljen”. Višegodišnji pomniji pratitelji političkih zbivanja u Imotskoj krajini tvrde da se ne radi tek o običnoj političkoj frazi, izrečenoj u određene političke svrhe. Naprotiv. Pojedini politički analitičari rade raščlambe na osnovu kojih bi ta izjava mogla poprimiti i konkretne konture. Stoga se u različitim političkim krugovima vode razgovori u kojem bi smjeru ta najava mogla ići, svatko sa svojim željama, nadama i prognozama. Mnogi od njih, kao ponajviše ostvarivu želju, navode izgradnju suvremenog bolničkog centra, negdje na području Imotske krajine. Ponajprije se kao pogodna lokacija spominje područje Zagvozda. Stoga smo, na tu temu, porazgovarali i s pojedinim čelnicima lokalne uprave i samouprave u Imotskoj krajini.

Gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel (HDZ) rekao je: – Gradnja suvremenog bolničkog centra na području Imotske krajine zasigurno bi bio dobar potez. Gradski odbor HDZ-a Imotski u potpunosti podržava ovu inicijativu. Osobno sam sudjelovao u nekoliko inicijalnih razgovora koji su vođeni na ovu temu. Na čitavom području dalmatinske Zagore prisutan je sve veći broj starijeg stanovništva. Taj bi zdravstveni centar omogućio kraću dionicu putovanja do zdravstvene ustanove, a medicinska skrb bi bila na odgovarajućoj razini. Ne treba zaboraviti ni koliko iznose troškovi koje HZZO ima, za plaćanje putnih troškova koje imaju zdravstveni osiguranici, a koji u Splitu ili Zagrebu obavljaju svoje specijalističke preglede. Naravno da je takve preglede nemoguće obaviti u Imotskom.

Usluge takvog zdravstvenog centra koristili bi ne samo stanovnici Imotske ili Vrgorske krajine, nego i stanovnici makarskog primorja, neretvanskog kraja, Hercegovine te mnogobrojni turisti tijekom turističke sezone. Dakle, nekoliko stotina tisuća ljudi u pojedinim vremenskim razdobljima.

Grad Imotski, u okvirima svojih mogućnosti, stoji na raspolaganju oko ove inicijative, koju smatramo i više nego poželjnim projektom. U konačnici, vjerujem da bi takav projekt iskazao svoju punu isplativost. Nadam se da će važnost ove inicijative biti prepoznata – istaknuo je Đuzel.

Načelnik općine Runovići Josip Lešina također je komentirao ovu najavu.

– Analizirajući stanje zdravstvene zaštite na području Imotske krajine u novim okolnostima prometne infrastrukture, držim za potrebito istaknuti staru inicijativu o izgradnji bolnice na području krajine, konkretnije na području Zagvozda. Veliki prostor od Splita do Dubrovnika nema odgovarajuću skrb, zbog velike udaljenosti od bolničkih objekata, a izgradnjom autoceste i tunela kroz Biokovo, na zadovoljavajući način bi se pokrilo područje Imotske krajine, Vrgorca, Metkovića, Makarskog primorja, dijela grada Omiša i otoka, kao i pograničnog područja zapadne Hercegovine. To je prostor kojem gravitira preko sto tisuća stanovnika, a u turističkoj sezoni i nekoliko puta više. Izgradnjom bolnice na tom prostoru, rasteretila bi se preopterećena Klinička bolnica u Splitu. A neupitno poboljšala zdravstvena skrb za domicilno stanovništvo, kao i velik broj turista. Dakako da bi to bio i doprinos i razvoju Zabiokovlja i opstanku na ovim prostorima, kao i boljoj turističkoj ponudi kao glavnoj gospodarskoj grani. Vjerujem da je ovo nasušno potreban i dugoročno održiv projekt. Nadam se da će ova inicijativa pasti na plodno tlo u Ministarstvu zdravstva i Vladi RH te će pokrenuti predradnje za oživotvorenje ove inicijative – naglasio je Lešina.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, prema dostupnim podacima, ima značajne troškove za plaćanje putnih troškova zdravstvenih osiguranika s područja Imotske krajine. Ti troškovi na relaciji Imotski – Split, samo na godišnjoj razini, iznose nekoliko milijuna kuna. Stoga je u konačnici lako izračunati i financijsku isplativost čitavog projekta. Ostaje za vidjeti koliko će ova inicijativa naići na plodno tlo na mjestima gdje je to i najpotrebnije. A to su mjesta na kojima se donose odluke.

IZVOR: Dalmacija News

Foto: Kamenjar.com

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com