Imoćanin Jakša Puljiz postaje desna ruka premijeru Oreškoviću

jakša puljiz

Grčić ga opisuje kao vrlo stručnog i marljivog suradnika. Kaže da su zajedno odradili golem posao.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, kako doznajemo, sljedeći tjedan imenovat će Jakšu Puljiza, dosadašnjeg zamjenika SDP-ova ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, za svog CIO-a (chief integration officer).

Puljiz će zapravo biti osoba u premijerovu kabinetu zadužena za koordinaciju rada svih ministarstava, a budući da je riječ o vrhunskom stručnjaku na području EU fondova, Orešković računa da će mu on biti desna ruka za projekte od strateške državne važnosti.

Jakša Puljiz doktor je znanosti s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Branko Grčić doveo ga je u Ministarstvo kao nestranačkog stručnjaka, a upoznali su se na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje je Puljiz bio Grčićev doktorand. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova iz područja regionalnog i lokalnog razvoja, gospodarskog rasta i konkurentnosti. Sudjelovao je kao konzultant i savjetnik na različitim projektima koje su financirali domaći i inozemni naručitelji poput Europske komisije i Svjetske banke, pretežno iz područja regionalnog razvoja i korištenja pretpristupnih programa Europske unije. U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU bio je glavni koordinator procesa provedbe i praćenja reformi za Europski semestar, voditelj Radne skupine za EU fondove, nacionalni koordinator za programe pomoći i suradnje s EU te voditelj Nacionalne fokalne točke za provedbu Financijskih instrumenata Europskoga gospodarskog prostora 2009. – 2014.

– Ova me vijest i je i nije iznenadila – kaže Grčić. – Dobro je i za Hrvatsku i za Vladu da jedan dio ljudi koji je u posljednje četiri godine akumulirao znanje i iskustvo u jednom specifičnom segmentu, sad nastavlja raditi na jednoj drugačijoj funkciji.

Grčić opisuje Puljiza kao vrlo stručnog i marljivog suradnika. Kaže da su zajedno odradili golem posao. Bio mu je mentor, poslije su zajedno radili na projektima regionalnog razvoja i budući da im je bivši premijer Milanović dao odriješene ruke, odabrao ga je za svog prvog nestranačkog suradnika.

– To se pokazalo kao dobro rješenje, a Jakša kao dobar izbor. Uz sve probleme koje smo imali, odradili smo velik posao. Zajedno smo izrađivali ključne programske dokumente za korištenje EU fondova te za jačanje administrativnih kapaciteta, ali i bitan segment Europskog semestra koji će dobro doći novoj Vladi – ističe Grčić.

Bivši potpredsjednik Vlade zaključuje kako je i ova premijerova odluka potvrda da se tijekom mandata prošle Vlade posao dobro radio.

IZVOR: Jutarnji list

FOTO:  Goran Mehkek/EPH

Print Friendly, PDF & Email
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com