Razbijena spomen ploča junaku Domovinskog rata, Imoćaninu Velimiru Veli Đereku

U Vukovaru je razbijena spomen ploča junaku Domovinskog rata i jednom od simbola obrane Vukovara, Imoćaninu  Velimiru Veli Đereku – Sokolu. Vijest koju su objavili neki portali, a već tijekom dana doznali njegovi sumještani, ogorčila ih je do te mjere da traže  od nadležnih tijela i policije u Vukovaru  hitnu istragu i utvrđivanje počinitelja.

„Ogorčeni smo tim barbarskim činom. Mogu to govoriti u ime svih sudionika Domovinskog rata s područja Imotske krajine i svih udruga koje su sudjelovale u podizanju spomen ploče našem junaku Velimiru Sokolu Đereku. Ovim putem tražimo hitnu istragu i lociranje počinitelja. To je za nas Imoćane dignuta ruka na Domovinski rat.“, riječi su Vinka Tolića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja je bila  nositelj obilježavanja mjesta pogibije Velimira Đereka Sokola.

razbijena spomen ploča velimir đerek 1

„Vjerujte da  je ta vijest potresla ne samo Veline suborce, nego i svakog istinskog domoljuba Imotske krajine jer Velimir Đerek je bio  nešto posebno kad je u pitanju obrana Vukovara i Domovinski rat. Toliko smo mi Imoćani bili ponosni na njega da kada se bilo gdje spomene Grad heroj Vukovar spomenemo i Velino ime.“, ističe Veljko Tolić,  predsjednika UHDVDR-a Imotske krajine od prije nekoliko godina, kada je i postavljena Spomen ploča.

Pripadnici  svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Imotske krajine, kao i čelni ljudi imotske lokalne samouprave  ogorčeni u vandalskim činom u Vukovaru.

„Čujte, oni mogu uništiti ploču, mi ćemo ih postaviti tisuće još ljepše i još veće, ali ne mogu uništiti njegovo djelo jer je moj brat junak i simbol obrane Vukovara. Otkad se saznalo za taj vandalski čin dobila sam na stotine i stotine  poziva podrške  ljudi  od  Iloka do Dubrovnika. Ne to što je moj brat, već što je Vele bio stvarno simbol otpora  agresorima. Zvali su me i Milijan Brkić i Tomislav Josić iz stožera za obranu Vukovara, gradonačelnik Vukovara, Velini suborci. Ogorčeni su! Traže da se pronađu počinitelji.“, govori nam u suzama Velimirova  sestra, Rajka Mikulić.

 I druga Velimirova sestra, Senka Jelavić,s tugom je primila vijest o razbijenoj ploči i ogorčena je tim vandalskim činom.

 velimir đerek

Podsjetimo, Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim. Djetinjstvo i mladost proveo je u rodnom Imotskom, gdje je završio školu. Godine 1991., u doba velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je svoje udobno mjesto u zagrebačkom hotelu i kao dragovoljac otišao u rat.  Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. U ratu se iskazao kao hrabar vojnik te  je dobio nadimak “Sokol”. Bio je zapovjednik I. bojne 204. brigade. Promaknut je u čin pukovnika HV. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića. Braneći Vukovar pogiba na Sajmištu 12. listopada 1991.g. od granate u Ulici Tri ruže. Pokopan je uz sve vojne počasti u rodnim Vinjanima  23. svibnja 1998. godine, nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru. U njegovu čast je igralište u Vinjanima Gornjim nazvano Velimir Đerek – Sokol.

mjesto pogibije velimira đereka

Predsjednik UHDDRGOV Josip Jakobović, koji je poslao fotografije na našu redakciju, zaprepastio se ugledavši uništen spomenik. Pita se tko bi i zašto učinio nešto takvo.

“Zar ni mrtvima ne daju više mira, ogorčen sam na ovakav postupak vandala isto tako moja udruga UHDDRGOV?!“, ističe Jakobović. I vukovarski branitelji zgroženi su činom. “Duboko smo uvjereni da osobe koje čine ovakve stvari neće proći nekažnjeno. Ta nada nas drži, ta nada nam ulijeva snagu da se i dalje borimo za ravnopravnost Hrvata u Vukovaru”, kazali su nam.

Razlozi uništenja Spomen ploče, kao ni počinitelj/i zasad nisu poznati.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com