17. prikaz Živih slika Muke Isusove

Ušao je skrušeno i u šutnji sinoć Imotski i s njim više od deset tisuća hodočasnika u Veliki tjedan. Veličanstveno i uvijek iznova neponovljivo.

SONY DSC

Prikaz Živih slika Muke Isusove tog jedinstvenog svjetskog događaja u „hrvatskom Jeruzalemu“ ponovno je, po sedamnaesti put, izazvao euforiju mira tisućama duša. U Imotski su došli hodočasnici iz Zagreba, Splita, Zadra, Makarske, jednostavno iz svakog kutka Lijepe naše, da na izvoru mira i spokoja vide kako se uživo Bog susreće s čovjekom, kako to Imoćani prikazuju najpotresnije slike u povijesti roda ljudskog.

SONY DSC

„Prvi mi je ovo put vidjeti ovako uživo Muku Isusovu. Pripremao sam se danima i, vjerujte, ovo je fascinantno, neponovljivo, jednostavno nemam riječi za sve opisati.“, kratko nam je komentirao prikaz Muke izbornik naše rukometne reprezentacije Željko Babić koji je sa svojim prijateljem fra Filipom Budićem i sinom Ivanom došao u Imotski kako bi bio mala karika u velikom lancu ljubavi.

prikaz živih slika muke isusove

Listala se Biblija pod mjesečinom okupanim Imotskim, od Posljednje večere, Gesemanskog vrta, suđenja i Pilatove (Ivan Bekavac-Pivo) presude, pa do nošenja križa ulicama Grada na gori. Susret s majkom Marijom (Vesna Mustapić), Veronikin (Marija Bubalo) rubac, te konačno i razapinjanje na imotskoj Topani, tom svetom mjestu.
Nešto je novo bilo u Imotskoj muci. Nakon punih šesnaest godina, zbog iznenadne ozljede, Tomislav Martić prepustio je ulogu Isusa imotskom gvardijanu fra. Kristianu Stipanoviću.

prikaz živih slika muke isusove1

Fra Kristiane, rekoše Imoćani i njihovi gosti, hvala ti na ulozi koju si majstorski odradio. Baš zbog ozljede Martića, sinoć je još jedna uloga Isusa (nošenje križa od suđenja do Golgote) prepuštena Ivi Bilopavloviću.

prikaz živih slika muke isusove2

Nakon ovog jedinstvenog susreta Boga s čovjekom u Imotskom, svatko, i onih petstotinjak kostimiranih glumaca amatera kao židovska djeca, žene, pjevački zbor, do bakljonoša i čuvara, redara, žudija, i onih tisuće i tisuće dostojanstvenih ljudi ponijelo je u sebi mir Uskrsa.

prikaz živih slika muke isusove6

prikaz živih slika muke isusove3

prikaz živih slika muke isusove6

prikaz živih slika muke isusove7

prikaz živih slika muke isusove8

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com