Pršut ‘Mijukić’ iz Runovića šampion 11. sajma

Šampion dvodnevnog 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2016.’ , pršut je pršutane ‘Mijukić’ iz Runovića, vlasnika Mije Lešine.

Dvodnevni sajam pršuta, koji je održan u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, jučer je svečano otvorio izaslanik predsjednice, njen savjetnik za poljoprivredu i EU fondove Mladen Pavić.

Priznanja najboljim pršutarima danas su na zatvaranju sajma uručili gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gugić, dogradonačelnik Zlatko Ugrin, direktorica TZ Grada Sinja Monika Vrgoč, te direktorica PC Sinj Ana Barać sa suradnicima.

Vlasnik šampionskog pršuta Mijo Lešina dobitnik je ovog priznanja i na prvom sinjskom sajmu pršuta.

‘Na prvom sajmu smo bili šampioni i evo sada opet, na 11. sajmu. U međuvremenu smo proširili proizvodnju za nekih 500 do 600 puta i danas proizvodimo godišnje oko 1.300 tona pršuta i dalmatinske pancete. Ova proizvodnja ima budućnost. Mi nastojimo održati kvalitetu i biti uvijek na usluzi potrošačima’, kazao je Lešina.

sajam_sampion02

Vicešampion 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2016.’ je pršut proizvođača MTO Mrki iz Trogira. Predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. sc. Mirko Gugić kazao je kako su nijanse odlučile o kvaliteti, jer je svih 16 prijavljenih pršuta bilo vrhunske kvalitete, zbog čega je 16 ocjenjivača imalo vrlo težak posao.

‘Velika je gužva u vrhu. O šampionu sajma odlučio je deseti dio boda, a svi su dobili preko 36 bodova od mogućih 40. To je zaista za čestitati svim pršutarima i tu kvalitetu trebaju zadržati, iako je to teško. Lakše je doći dio vrha, nego ostati na vrhu. Ali, njima je imperativ da opstanu na ovom zahtjevnom tržištu, jer danas su potrošači educirani, znaju što hoće i što očekuju. Ako ga u očekivanju iznevjeriš, nema više tržišta’, kazao je prof. Gugić.

Osim pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, posjetitelji sajma mogli su vidjeti i kušati i druge delicije s područja Hrvatske i BiH, od autohtonih sireva, meda, rakija i vina, soparnika i uštipka, te raznih rukotvorina. Posebnu pozornost ove je godine na sajmu privukao štand na kojem su bile izložene slavonske delicije, obrta Brčić iz Vrbanje, zbog čega je dobio posebno priznanje organizatora.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac nije krila zadovoljstvo održanim sajmom pršuta, kojeg je ove godine posjetio rekordan broj i izlagača i posjetitelja.

‘Prezadovoljni smo svi zajedno. Mislim da su svi zajedno ponijeli jednu lijepu sliku s našeg sajma i da su se uvjerili što i koliko znači domaća proizvodnja i koliko smo napravili pomaka u odnosu na predhodne godine. Grad Sinj je uvijek bio i uvijek će biti podrška proizvodnji domaćih proizvoda, jer je to jedan od naših najvećih interesa. Proizvodnja domaće hrane stvara jedan bolji standard za sve naše sugrađane’, kazala je Križanac.

Poseban razlog za zadovoljstvo imala je direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, organizatorica sajma, koja je najavila kako će vrlo skoro krenuti i pripreme za 12. sinjski sajam pršuta.

‘Sajam je protekao izvrsno. Nismo očekivali ovoliki broj državnih dužnosnika, niti ovoliki broj posjetitelja s područja cijele Hrvatske, posebno Dalmacije. U ova dva dana prošlo je više od 6 tisuća posjetitelja kroz sajam, tako da su pršutari i ostali izlagači već jučer u poslijepodnevnim satima ostali bez proizvoda, ali su se zato danas dovoljno opskrbili. Ove smo godine imali veliki interes izlagača, iako su nam se poklopili veliki sajmovi, Dubrovnik, Noćnjak i Zagreb, no nismo sve mogli primiti jer smo skučeni s prostorom. Nismo znali ni kakvo će biti vrijeme i nismo mogli riskirati, tako da smo odbili 16-ak izlagača. Nadamo se da ćemo dogodine osigurati puno bolji i adekvatniji prostor da bismo primili sve one koji su zainteresirani za izlaganje na našem sajmu’, kazala je Barać.

Kao i ranijih godina, uz izložbeni dio posjetitelji i izlagači na sajmu su se mogli izravno informirati o programima poticaja i financiranja od strane vladinih i EU institucija. Tijekom sajma upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Sinjske mažoretkinje, članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, te HKUD Lika iz Ličkog Osika.

IZVOR: http://www.ferata.hr/

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com