16. Festival žudija

16. Festival žudija – čuvara Isusova groba, okupio je na Uskrsni ponedjeljak u Imotskom do sada rekordan broj skupina iz tri dalmatinske županije, ali i šire. Čak 33 društva čuvara Isusova groba od Vodica do Metkovića, potom skupine iz Marije Bistrice i, po prvi put, baštinska skupina iz Vareša iz susjedne Bosne i Hercegovine.

festival žudija

Više od 800 kostimiranih  sudionika u živopisnim odorama te oko 300  voditelja i pučkih kantača. Svi oni u Imotskom s jednim ciljem – pokazati kako se u našim župama čuva Isusov grob te kako se pjeva za dane Korizme.

festival žudija 2

Ovaj jedinstven događaj, u organizaciji Franjevačkog samostana i župe Sv. Franje iz Imotskog te Imotskih žudija uz potporu žudija iz Vodica, protekao je dostojanstveno.

festival žudija 3

Susret je započeo zajedničkom svetom misom koju je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Potom je održan defile žudija ulicama Imotskog, nakon čega je Šime Strikoman  na stadionu Gospin dolac snimio  milenijsku fotografiju. Svojim tijelima žudije su oblikovale lik Isusa Krista.

festival žudija 4

Nakon toga održan je pravi spektakl prikaza padanja čuvara  na Isusovom grobu. Pratilo je to mnoštvo vjernika iz svih Imotskih župa te župa iz susjedne Hercegovine.

festival žudija 5

Uz pjevanje državne himne, pucanje iz kubura kuburaša iz Marije Bistrice, pozdravnim govorima, čuvari Isusova groba, svatko na svoj način oduševio je gledatelje.

festival žudija 6

Veliki događaj za Imotski završio je zajedničkim ručkom koji je pripremio vjernički puk Imotskog.

festival žudija 8

festival žudija 9

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com