Fra Vinko Prlić slavi 50 godina misništva

Fra Vinko Prlić slavi 50 godina misništva. Bio je župnikom u više župa, a  što se tiče Imotskog dekanata u Prološcu od 1982. do 1991.g., u Imotskom župnik i gvardijan od 1991. do 1996.g. i u Zmijavcima od 1996. do 2005. godine.

Gdje god je bio puno je radio na duhovnoj i materijalnoj izgradnji. Tako je u Prološcu obnovio župnu kuću te sagradio dvije crkve: Kraljicu Mira u Šumetu te Svetog Josipa na Podima. U Imotskom je dogradio Samostan, podigao zvonik za jedan kat te obnovio zavjetnu crkvicu Gospe od Anđela na Topani. U Zmijavcima je podigao Zavjetni križ na Todorića glavici, novu crkvu Svetog Josipa te novi zvonik.

U svim župama izdavao je župne listove. Za vrijeme Domovinskog rata, posebno 1992. godine, u Samostanu je primio i ugostio oko 900 Židova koji su izbjegli iz Sarajeva. O tome se namjerava snimiti i dokumentarni film.

Fra  Vinka je odlikovao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman Redom Hrvatskog Pletera, a dobio je i nagrade za životno djelo Splitsko – dalmatinske županije i Grada Ploča.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com