Pred nama još nekoliko stabilnih i toplih dana, od petka kiša i južina

Stabilno vrijeme pratit će nas sve do četvrtka, a onda će se zbog približavanja sredozemne ciklone sa zapada vrijeme krajem tjedna mijenjati.

Za nama je već poduži niz stabilnih dana koje nam je osigurala postojana anticiklona nad našim dijelom Europe. Sunce je sve jače, pa dnevne temperature zraka iznad 20 Celzijevih stupnjeva više nisu rijetkost. More se protekle zime nije “pošteno” ni ohladilo, pa će mu ove godine, ne bude li meteoroloških iznenađenja, trebati kraće da se zagrije na vrijednosti koje garantiraju ugodno kupanje. Ne čudi stoga podatak da je već danas u Dubrovniku temperatura mora dosegnula 17°C. Stabilno vrijeme i izostanak značajnije vjetra pogodovali su zadnja 2 dana stvaranju magle na moru i ponegdje uz obalu, a magla se danas cijelog dana zadržavala nad morem sjevernog dijela Jadrana.

Stabilno vrijeme pratit će nas sve do četvrtka, a onda će se zbog približavanja sredozemne ciklone sa zapada vrijeme krajem tjedna mijenjati. To znači da petak i vikend donosi promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu, južinu i nešto niže temperature zraka.

Vrijeme izrade prognoze: 4.4.2016. u 16 sati

U ponedjeljak pretežno sunčano i suho. Ujutro će mjestimice biti magla i sumaglice, a magla se cijelog dana može zadržati na moru sjevernog Jadrana. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 14 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 24°C ponegdje u Dalmaciji.

Utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro će na moru ponegdje biti magle ili niskih oblaka. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 16 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 25°C ponegdje u Dalmaciji.

Stabilno vrijeme nastavit će se tijekom pretežno sunčane srijede u kojoj je još ujutro ponegdje na moru moguća magla. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 24°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak će početi djelomično sunčano, ali će u drugom dijelu dana biti sve više oblaka. Kasno navečer s mora će početi kiša. Puhat će umjereno jugo koje će navečer biti u jačanju. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu, osim u Istri, gdje će biti malo više.

U petak umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, a u Dalmaciji su mogući pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno i pojačano jugo, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jugo će prestati i okrenuti na slabu do umjerenu buru i levant. Kasno navečer na jugu Dalmacije lebić. Jutro će posvuda biti malo toplije, a najviše dnevne temperature u laganom padu i bit će većinom od 14 do 19°C.

Promjenjivo će biti i tijekom subote. Prema današnjim prognostičkim materijalima, više suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, a povremene kiše i pljuskova u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu će zapuhati sjeverozapadnjak, a još na jugu Dalmacije veći dio dana jugo i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 15°C u zaobalju, od 15 do 18°C uz obalu i na otocima.

Prognostički modeli za nedjelju još su nedorečeni. Dok europski modeli predviđaju stabilizaciju vremena uz sjeverozapadnjak, američki model predviđa promjenjivo vrijeme u jugo i povremene oborine. Prognozu za vikend ćemo ažurirati sa sljedećim izlazima prognostičkih modela.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com