Posjet Hitnoj plaćat će se od 100 do 150 kuna

Kako pojašnjava ministar Nakić, educirani zdravstveni radnici na broju 194 na temelju skale pitanja uputit će pacijenta što da napravi.ž

Ako u bolničku Hitnu pomoć dođete bez uputnice liječnika i medicinska sestra procijeni da vaše stanje nije hitno, ali vi inzistirate na daljnjoj obradi, to će vas koštati 100-150 kuna.

Polovica tog novca bit će vam vraćena ako tijekom obrade u bolničkoj Hitnoj primite, recimo, infuziju ili intravenozno neki lijek. Značit će to da ste ipak djelomično opravdali razlog svog dolaska i platit ćete 50-75 kuna.

Novi sustav od 1. svibnja

Iako ga u Ministarstvu zdravlja neće potvrditi, upravo je to iznos o kojemu se trenutačno raspravlja, a koji će biti definiran do skorašnjeg sastanka ministra zdravlja dr. Darija Nakića s ravnateljima Zavoda za hitnu medicinu, voditeljima objedinjenih hitnih bolničkih prijema, domova zdravlja…

Oni su od 1. svibnja odgovorni za provedbu novog sustava Hitne pomoći koji je, podsjetimo, najavljen uime rasterećivanja objedinjenih hitnih bolničkih prijama te slijedom toga i ušteda. Procjenjuje se navodna ušteda od 300 milijuna kuna od smanjenja broja pretraga i pregleda uvođenjem novog sustava u Hitnu pomoć.

Za pacijente će u praksi to značiti prije svega da vrata Hitne zaobiđu ako požele riješiti se neke viroze, prehlade ili obaviti pretrage subotom navečer bez čekanja. Ispostavi li se da nisu životno ugroženi, sada će to platiti. No, tko će procijeniti je li pacijentovo stanje ozbiljno, tko će preuzeti odgovornost da vam kaže da možete mirno čekati jutro i otići svojem obiteljskom liječniku? Za početak će to biti dežurni operater na telefonskom broju 194. Kako pojašnjava ministar Nakić, broj je to na kojemu su educirani zdravstveni radnici sa skalom pitanja na temelju koje će uputiti pacijenta što da napravi. No, uz broj 194 tu su i obiteljski liječnici koji će, prema pravilima nove reforme, vikendom i blagdanima dežurati od 8 do 20 sati.

Dakle, svi pacijenti osim onih životno ugroženih prvo se moraju obratiti svojem ili dežurnom obiteljskom liječniku. Ako on u tom trenutku ne radi, tada zovu 194 ili sami odlaze u izvanbolničku Hitnu.

Pažnja nerazvijenima

Na jednoj od tih adresa pacijenta će zbrinuti, riješiti njegov problem ili ga uputiti/odvesti u bolničku Hitnu.

Ako ljudi koji nisu hitni slučajevi ne nazovu 194, ne odu u izvanbolničku Hitnu i bez uputnice se sami upute u bolničku Hitnu, medicinska sestra će ih nakon trijaže uputiti da se jave svojem obiteljskom liječniku ili da odu u izvanbolničku Hitnu – kaže ministar zdravlja ističući da je povećan broj hitnih timova u slabije razvijenim krajevima Hrvatske kako bi i u Korenici, Dvoru, Slunju… bila moguća pristojna zdravstvena zaštita.

IZVOR: Večernji list

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com