Svjetski dan zdravlja: više od 40% dijabetičara ne zna da je bolesno!

U svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi

Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, ove je godine posvećen dijabetesu (šećernoj bolesti) čija raširenost u suvremenom društvu poprima razmjere epidemije, koju prate teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida.

U svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi.

svjetski dan zdravlja 1

Više od 40 posto dijabetičara ne zna da je bolesno

Šećerna bolest sve se češće javlja u mlađoj životnoj dobi, a više od 40 posto oboljelih ne zna da je bolesno, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji na Svjetski dan zdravlja organizira Dan otvorenih vrata i javnozdravstvene akcije tijekom kojih će “Štamparovi” stručnjaci građane savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti.

Svim građanima koji u četvrtak posjete Centar za preventivnu medicinu NZJZ “Dr. Andrija Štampar” u razdoblju od 9 do 12 sati omogućit će se besplatni liječnički pregledi i stručna savjetovanja. Građani će moći besplatno kontrolirati razinu šećera u krvi (GUK), izmjeriti krvni tlak, napraviti analizu tjelesne mase i dobiti stručne preporuke za primjerene tjelesne aktivnosti, te se savjetovati s liječnikom i kineziologom.

Centar će građanima na raspolaganje staviti veliki interdisciplinarni tim stručnjaka – liječnike specijaliste javnog zdravstva, profesore kineziologije, nutricioniste, medicinske sestre i druge stručnjake prema potrebi.

“Štamparova” javnozdravstvena akcija u poslijepodnevnim satima, od 13 do 16 sati, seli se na “trg Dalmaciju” trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu, gdje će također biti organizirano mjerenje krvnoga tlaka i šećera u krvi. Građani će moći saznati više o besplatnoj aplikaciji za pametne telefone – DiaVitas, digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji šećera, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s tom bolesti.

Šećernu bolest ima 9,2 posto Hrvata

Šećerna bolest je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva.

Od dijabetesa u Hrvatskoj boluje 315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2 posto ukupne populacije) s tendencijom porasta, pa se procjenjuje da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 osoba.

Na Svjetski dan zdravlja “Štampar” će organizirati i javnozdravstvenu tribinu na kojoj će predstaviti vlastite publikacije – Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba koji sadrži najznačajnije zdravstvene pokazatelje za 2015. godinu, pregled znanstvenih radova “Štamparovih” djelatnika, novo izdanje elektroničkog časopisa “Zdravlje za sve – Vaš prozor u svijet javnog zdravstva”, te EU projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom pod nazivom “Mi jedemo odgovorno”, prenosi RTL.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com