Imotske visibabe

„U ljubljanskom botaničkom vrtu otvoren je prvi slovenski festival visibaba, a ta ustanova dobro zarađuje prodajom autohtone vrste “Ljubljanski zvonček” za koju su neki spremni platiti i više stotina eura.”Slovenske visibabe vrlo su cijenjene u Europi. Kupuju ih Englezi, Nijemci, pa i Nizozemci”, kazao je za ljubljanski list “Dnevnik” od subote Jože Bavcom, ravnatelj botaničkog vrta.

“Početkom veljače jedna je posjetiteljica iz Stuttgarta kupila nekoliko teglica s našim visibabama i platila dvije tisuće eura, a lani je jedan kupac za samo jedan primjerak platio 350 eura”, kaže Bavcom koji je botaničar i stručnjak za visibabe.

Ovu nam  vijest donese naša HINA.

visibabe1

Kada ovo čitamo,rekli bismo,da su ljubljanske visibabe jedine na svijetu i uzgajaju  se još ,zamislite, u botaničkom vrtu.Mora da su bez trunke umjetnih dodataka i da lijepo mirišu.Jedan kupac platio  je 350 Eura za jedan primjerak,jednu stabljiku visibabe.A, luda svita, rekli bi Imoćani.

visibabe2

Ma,eto,Imoćani nisu znali da su visibabe toliko na cijeni,očito ne prate trendove,kada je poljsko cvijeće u pitanju,ali i spretno poduzetništvo. Mnogi bi Imoćani  u nedostatku posla mogli  lijepo zaraditi   prodavajući Europi imotske visibabe.A njih ima na tisuće i tisuće strukova u središnjem dijelu Imotskog polja.Cijele livade,sve se bijeli od lijepih zvončića,a mirišu , da ti pamet stane. I nitko ih ne bere,dođu s prvim danima proljeća, procvjetaju, zamirišu i nestanu.Čitajući ,kako ih Slovenci plasiraju na tržište,zaista se čovjek upita,koliko li je samo usnulog blaga u prelijepoj Imotskoj krajini.Tamo visibabe ne rastu u botaničkim vrtovima, već na livadama prepunim sunca, čistoće i ljepote iskonske prirode.Ako je ljubljanski stručak visibabe 350 Eura,ona je Imotski sigurno tri puta više.Da, ali ga treba znati i  prodati.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com