Mladi Imoćanin, pijanist Marijan Đuzel, dobitnik nagrade Darko Lukić za sezonu 2015./2016.

U ciklusu Mladi u Lisinskom, u sklopu kojeg je održano natjecanje Tribina Darko Lukić, Imoćanin Marijan Đuzel je dobio Nagradu Darko Lukić za sezonu 2015./2016. Između deset koncerata održanih tijekom sezone, na kojima su se predstavili mladi glazbenici – instrumentalni i vokalni umjetnici u dobi do 30 godina te komorni sastavi, ocjenjivački sud Hrvatskog društva glazbenih umjetnika odlučio je da je najbolji koncert u cjelini održao Marijan. Nagradu će mu uručiti na završnom koncertu 49. Tribine Darko Lukić koji će se održati 16. svibnja u Maloj dvorani Lisinski. Nagrada uključuje nekoliko nastupa u idućoj sezoni;  još jedan koncert u Lisinskom na kraju iduće Tribine Darko Lukić, kao i nastupe u ciklusu koncerata Iz salona Očić te uz Dubrovački simfonijski orkestar.

Nagradu Darko Lukić utemeljilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) u znak sjećanja na tog uglednog hrvatskog pijanista. Darko Lukić (rođen 1922. u Osijeku, a umro 1974. u Zagrebu) bio je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koncertirao je u mnogim europskim gradovima, a osobito je bio cijenjen kao interpret romantičara i klavirske glazbe hrvatskih autora.

marijan đuzel 1

Prvi koncert ovoga ciklusa bio je davne 1967., a oni se od 1992. održavaju u Maloj dvorani Lisinski. O važnosti ciklusa za hrvatsku glazbenu kulturu dovoljno govore međunarodno priznata imena njezinih laureata među kojima su Ivanka Boljkovac, Saša Nestorović, Monika Leskovar, Radovan Vlatković, Ana Vidović, Lidija Horvat i mnogi drugi. Svake sezone nastupe mladih glazbenika prati pomno sastavljen žiri kojeg su ove godine činili: Višnja Mažuran (predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika), Višnja Požgaj, Goran Bakrač,  Branko Mihanović, Frano Đurović, Ana Boltužić (predstavnica  Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog) i Emin Armano kao predsjednik žirija.

marijan đuzel

Marijan trenutno živi u Bruxellesu gdje pod mentorstvom poznatog koncertnog pijanista Aleksandra Madžara pohađa postdiplomski studij klavira, smjer Concert Musicus usmjeren na specijalizaciju profesionalnog koncertnog glazbenika izvođača. Marijan je već godinama prepoznatljivo ime na hrvatskoj klasičnoj glazbenoj sceni, a svoj najveći uspjeh postigao je plasmanom u polufinale 14. Beethovenovog pijanističkog natjecanja u Beču 2013. godine. Nastupio je diljem Europe, u Aziji i u SAD-u. Održao je dva recitala u Thailandu 2014. godine, a prošle godine je predstavljao Hrvatsku na International Keyboard Institute & Festival u New Yorku. Višestruki je hrvatski državni prvak i dobitnik mnogobrojnih prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Klavir je učio u GŠ Ivana Glibotića kod prof. Alenke Milano, u GŠ Josipa Hatzea u Splitu kod prof. Kosovke Čudine, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Za vrijeme studija u Zagrebu je dobio Dekanovu (2010.) i Rektorovu nagradu (2012.). Pod vodstvom prof. Ivana Glibote-Crnog je pobijedio kao hornist na državnom natjecanju 2002. godine. Čest je glazbeni suradnik i svojoj braći, trubaču Ivanu i trombonistu Mati, također afirmiranim hrvatskim glazbenicima.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com