Tjedna prognoza: U utorak konačno bura, sljedeći vikend ciklona donosi kišu

Novi tjedna, za razliku od prethodnog, bit će promjenjiviji, osobito u dane vikenda.

Travanj je poznat kao promjenjiv mjesec, no dosadašnji tijek središnjeg mjeseca klimatološkog proljeća nije opravdao spomenuti epitet, barem ne u Dalmaciji. Od samog početka mjeseca prati nas natprosječna toplina, a oborine većinom nisu bile obilne. Posljednjih dana puhalo je jugo, ali bez oborina.

Za razliku od prethodnog, novi tjedan ipak donosi promjenu vremena, osobito na njegovom kraju.

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan i suh, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka kasno navečer na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno i pojačano jugo, slabit će u drugom dijelu dana, a navečer će na sjevernom Jadranu okrenuti na lebić. Bit će natprosječno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Uz prolazno više, lokalnih pljuskova s grmljavinom bit će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, ali se prema kraju dana posvuda očekuje razvedravanje. Jugo će u Dalmaciji slabiti, a prvo će na sjevernom Jadranu puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Umjerena do pojačana bura zapuhat će popodne i navečer u Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka od 9°C ponegdje u zaobalju do 19°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne u laganom padu i bit će od 16 ponegdje u Zagori do 23°C uz obalu i na otocima.

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, u drugom dijelu dana do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će na moru južne Dalmacije prolazno biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4 do 8°C u zaobalju, od 8 do 13°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

U četvrtak će prevladavati vedro. U noći i ujutro bit će slabe bure, danju će zapuhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 1 do 6°C u zaobalju, od 7 do 12°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom petka. Iako će se u većini predjela zadržati suho, ponegdje u drugom dijelu dana može biti vrlo slabe kiše. Noću tiho ili slaba bura, danju će prvo zapuhati slab jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu popodne i slabo do umjereno jugo. Temperature zraka bit će neznatni više u odnosu na četvrtak.

Sredozemna ciklona donosi nam promjenu vremena u dane vikenda. U subotu će biti umjereno do znato oblačno, povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti češća u drugom dijelu dana, osobito na sjevernom Jadranu gdje navečer lokalno može biti grmljavine i obilnijih oborina. Jutarnje temperature u porastu, najviše dnevne većinom od 14 do 20°C.

Vrlo promjenjivo bit će tijekom nedjelje. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do pojačano jugo i lebić, navečer na sjevernom Jadranu moguća bura. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com