Boban se vraća na nogometnu scenu! Postat će savjetnik novom predsjedniku Fife

– Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha – kaže Ćiro

Legendarni kapetan vatrenih Zvonimir Boban posljednjih se godina nekako pritajio, oduševljavao je stručnim i britkim komentarima na Sky Sportu Italia, no nije želio sudjelovati u domaćoj nogometnoj “močvari”. Što i ne čudi, jer njegovi stavovi i ideje u suprotnosti su sa stajalištima vladara hrvatskog nogometa Mamića, Šukera, Vrbanovića…

No ovih dana Boban se na velika vrata vraća na nogometnu scenu, i to svjetsku. Proteklih dana bio je u “kontroli” Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a u Moskvi je bio konzultant, savjetnik ni više ni manje nego novom predsjedniku Fife Gianniju Infantinu.

Šukerov zaštitnik suspendiran

Bio je Boban jedan od samo četiri člana Fifine delegacije u Moskvi, a da Infantino itekako ozbiljno računa na Hrvata, potvrđuje i što je u ožujku Zvone bio gost na njegovoj inauguraciji u Zürichu, na prvom Infantinovu radnom danu kao šefa Fife. Također, Boban će s Infantinom ovih dana obići i Katar, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Zašto je Infantino izabrao Bobana? Zato što Boban ima veliku nogometnu karizmu, besprijekorno obrazovanje, zato što je poliglot koji govori tri jezika, ali i zato što je Bobanovo ime neokaljano. A baš to sada treba Fifi, čije je ime okaljano zbog brojnih korupcijskih skandala.

– Infantino je mudar i pametan odvjetnik koji zna da nogomet mogu spasiti i popularizirati nogometne legende. Ne voditi, nego popularizirati. Naime, Infantino sa svojom stručnošću i mudrošću itekako može voditi Fifu, ali je pritom i svjestan da nije bio veliki igrač pa mu nedostaje karizme. A kod Bobana ima obje komponente, inteligenciju i obrazovanje, ali i igračku karizmu – kaže Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i dodaje:

– Čestitam Bobanu, a mogu reći da sam i očekivao da će ga Infantino uzeti k sebi jer on traži sposobne ljude. Veliko je to priznanje za Zvonu, ali i za hrvatski nogomet.

Aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker bio je veliki miljenik Uefina predsjednika Michela Platinija, no Francuz sada “guli” šestogodišnju suspenziju zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu. Postavio je Platini Šukera i u Izvršni odbor Uefe.

No dugogodišnji Platinijev zamjenik Infantino više cijeni drugog Hrvata, Bobana.

– Mnogi su očekivali da će Infantino Šukera kao člana Izvršnog odbora Uefe gurati i u Fifu, no kakvo mišljenje Infantino ima o Šukeru, najbolje potvrđuje da ga nije pozvao u Zürich na inauguracijsku utakmicu koju su igrale brojne bivše nogometne zvijezde, među ostalim i Boban i Šimić – kaže Brleković.

Ne dijeli stavove s Mamićem

Trener svih trenera Ćiro Blažević jako je sretan zbog nove Bobanove funkcije.

– Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha. Zvone je uvijek davao ton vatrenima, bio je vođa, stvarao pozitivan ambijent – kaže Ćiro i dodaje:

– Znao sam da će doći do visoke pozicije u svjetskom nogometu. Karizmatičan je, pravedan, nema mane. Boban je moralna vertikala, a ima i sjajne organizacijske kapacitete. Siguran sam da će jednog dana biti i u Izvršnom odboru Fife, a ne moram vam naglašavati kakvo bi to veliko priznanje bilo za Hrvatsku.

A veliko priznanje za Hrvatsku bit će i činjenica što ćemo na Fifinu kongresu u svibnju u Ciudad de Mexicu imati dva Hrvata – Davora Šukera kao predstavnika, odnosno člana IO-a Uefe, a Zvonimira Bobana kao Infantinova savjetnika.

A baš nakon toga kongresa u Mexicu Infantino će objaviti imena ljudi s kojima će krenuti u veliki posao i reforme u Fifi. Među tim imenima bit će i Zvonimir Boban.

Ispada da je Boban dovoljno dobar za čelnu nogometnu organizaciju Fifu, ali ne i za hrvatski nogomet. Nažalost, stanje i odnos moći u našem nogometu takvi su da Boban u tome ne želi sudjelovati. Svjestan je Zvone da uz apsolutnog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića svoje ideje ne bi mogao provesti…

IZVOR: Večernji list

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com