Slana uvelike obrala imotske vinograde

Prijatelju moj znaš li zašto se urod s naših njiva i vinograda zove intrada?.Zašto što ti je urod ono šta intra na ovoj Bogom danoj zemlji.Rizik tvornice na otvorenom,evo vidiš što donese.

Bile su to prve riječi uzornog vinogradara Luke Milasa Ćale iz Zmijavaca,kada smo njega i prijatelja mu Ivana Ivkošića Gare  upitali imali li štete od slane što je u ranu zoru zabijelila veliki dio Imotskog polja.Luka ima tri tisuće,a Ivan 1700 loza.Loze i vinograd, stani pa gledaj, uređeni, nema jedne travčice.

SONY DSC

-Bilo je moj kume slana i prije,ali nakon ove tople zime, pa lipog kišnog početka prolića,loza ponijela , od miline je vidjeti.Udarile mladice,pup do pupa.Zazelenili se listovi i ja baš kontam da bi već u subotu  obavio prvo polivanje.I vidiš što se dogodilo.Jutros udarila slana u šest uri sigurno bilo plus jedan,a evo danas u dvi ure 21 stupanj.Zamisli koja je to razlika.I evo vidiš što je ostalo od loze, jada nam se Luka.

SONY DSC

-Ovo je katastrofa, ja ne pamtim,a u sedamdesetim sam godinama ,da je ovakvu štetu u ovo doba napravila slana.Vjerujte nema u mene loze,a vidim i u mojih susjeda ovdje na predjelu Taduša-Otoci,a da svaka loza, svaki pup i svaki list nije uništen.Sada, hoće li se  nešto obnoviti,nadamo se,ali vjerujte, šteta je ogromna, jada se Ivan Ivkošić.

SONY DSC

Na drugom kraju Imotskog polja u jednom od najplodnijih njegovih predjela Mujića polju ista slika.Tamo iz trenutka u trenutak dolaze zapanjeni i razočarani vinogradari, povrtlari.Svima njima slana je pričinila veliku štetu.

Jutros je u šest sati ovdje u polju bilo plus jedan stupanj.Odmah čim sam to čuo,uhvatio me strah.Znao sam, biti će vraga.I evo, vidite što mi je napravila slana .Nije to jedna, već 2200 loza.Svaki list je opatrnjen ledom.Ovo nije ništa, tek  za dan ,dva vidjet će se prava šteta veli nam Zvonko Mandić.

SONY DSC

I  Pepi Brečića na njegovih 1200 loza šteta je ogromna.

-A, što ću,nadam se da će udariti neki drugi mlaz pa da će se nešto i spasiti.Od ovoga što sada vidim nema ništa,veli Pepe.

-Kome se mogu žaliti,meni je nastradao krumpir,a tako je lipo potega.Zemlja zdrava,na vrime posadjen,vlage ima i kud baš slana, jada se Dragan Brečić kome je slana dobro  zahvatila mladice krompira.

SONY DSC

I sa drugom krajeva Imotskog polja iz Runovića, posebno na predjelu zvani Otok, zatim na zapadnom dijelu Imotskog polja u općine Proložac slana je pričinila velike štete.Kolike, tek će se vidjeti za nekoliko dana.Onaj tko je osigurao svoje vinograde,a takvih je , na žalost,iznimno mali broj,mogu se nadati nekakvoj odšteti.Svi ostali  čekati ono što nam reče Luka Milas,što intra,da intra,fala Bogu.

 

OKVIR 1:

Slana je prirodna pojava kada se u ranim jutarnjim satima posebno u nižim predjelima stvaraju kapljice rose, na travi i lozi i ostalim biljkama ,a koje se zbog niske temperature pretvore u ledene kristale.Slana vrlo kratko traje i nestane s prvim zrakama sunca,no pri tome mladim pupovima i tek procvjetalim poljoprivrednim kulturama zna nanijeti veliku štetu.

 

OKVIR 2:

Šteta je napravljena i tu nema pomoći.Ostaje vidjeti koliko je nastrada taj „spavajući pup“.Loza je živa podarit će ona iz novih mladica rod,ali će je to dodatno iscrpiti za slijedeću godinu.Za sada ne znamo obim štete,no da će nje biti, prema prvim izvješćima ,to je sigurno.A, što savjetovati vinogradarima.?Čekati,biti strpljiv i na vrijeme zaštititi lozu, riječi su imotskih vinogradarskih stručnjaka.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com