Jutros na Biokovu -9°C, mraz u Dalmatinskoj zagori: Moguće štete u poljoprivredi

Za nama je najhladnije jutro dosadašnjeg tijeka travnja.

Dašak zime jučer se vratio u Dalmaciju. Zabijelile su se gotovo sve planine, snijega je bilo u dijelu Zagore do najnižih predjela, a snježnih pahulja, nošenih burom, bilo je jučer popodne na području Brela. O hladnoći jučerašnjeg dana dovoljno govori podatak da je minimalna temperatura zraka u Splitu iznosila 3,6°C, i to za vrijeme oborina. Spomenuta vrijednost najniža je temperatura zraka ikada službeno izmjerena u Splitu na datum 25. travnja, također i najniža ikada izmjerena u posljednjoj dekadi mjeseca travnja. Hladnije je u Splitu ove godine bilo 24. siječnja! Jučerašnja prosječna dnevna temperatura zraka u Splitu iznosila je 7,2°C, što je čak 8 stupnjeva hladnije od normale za dio godine.

Noć za nama bila je vedra, a i bura se značajno smirila u odnosu na ponedjeljak. Sve je to doprinijelo da noć bude hladna. Mraza je jutros bilo u dijelovima svih regija u Hrvatskoj, pa tako i u Dalmaciji. Čak -9°C jutros je izmjereno na snijegom pokrivenom biokovskom vrhu Svetom Juri. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, od naseljenih područja najhladnije je bilo u Muću uz 2 stupnja ispod nule. Bilice i Bisko mjerili su -1°C, a 0°C je izmjereno u Sinju, Miljevicima, Ljubitovici, Zemuniku, Cisti Velikoj i Lovreću.

Je li i koliku štetu ovaj mraz nanio poljoprivrednim kulturama i voćkama, tek će se vidjeti.

 Sljedeće jutro 5 do 10 stupnjeva toplije

Hladno je bilo također uz obalu i na otocima. Primjerice, Milna na Brači i Stari Grad na Hvaru jutros su mjerili zimska 3°C.

S prvim zrakama sunca, došlo je do brzog porasta temperatura zraka, pa će danas u mnogim dijelovima Dalmacije temperature doseći ili prijeći ugodnih 15 stupnjeva.

Spomenimo da će sutrašnje jutro zbog juga i oblaka biti ponegdje i 10-ak stupnjeva toplije od današnjega, a ovako hladno jutro vjerojatno se neće ponoviti do sljedeće jeseni.

IZVOR: Dalmacija News, FOTO: Silvio Marcus Milanko

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com