Voće će na jesen postati luskuz: Hrvatski voćari očajni, mraz je uništio sve

Cijene voća mogle bi rasti i do 50 posto.

Već sada si mnoštvo građana ne može priuštiti voće, no čak i jabuke čija je cijena većinom pristupačna (ovisno o sorti), ujesen će poskupjeti. Naime, kraj travnja većem dijelu Hrvatske donio je mraz, koji je prouzročio ogromne štete po voćare. Oni pak spas vide u europskim fondovima, javlja RTL.

– Procijenjena šteta na voćnjaku od četiri hektara, direktni gubitak svodi na 160 tona budućeg uroda jabuka. Znači, po hektaru smo očekivali nekakvih 40-ak tona. De facto, mraz je uništio sve – rekao je jedan od proizvođačaDanko Dežđek.

U Dankovu voćnjaku zasađeno je više od 3000 stabala. A ništa bolje nisu prošli ni njegovi kolege. Financijska šteta je velika.

– Troškovi su jednaki kao i svake godine. Znači, održavanje voćnjaka, špricanje, uređivanje. Financijska šteta je procijenjena negdje između 250 i 300 tisuća kuna – rekao je Danko.

Elementarnu nepogodu proglasilo je šest županija, dok bi poljoprivrednici informaciju o šteti mogli dobiti tek kad Hrvatski sabor imenuje Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Ujesen na tržnicama uglavnom uvozno voće i povrće

Na tržicama se još može pronaći domaće, ali na jesen će se jesti uglavnom uvozno voće i povrće.

– Svako gospodarstvo je osjetilo. Naš je voćnjak stradao, rane jagode… A i u plastenicima smo imali neke štete – rekao je vlasnik OPG-a Senad Hujić.

Razliku će platiti proizvođači, a zatim i kupci, jer očekuje se rast cijena. Ni oni koji su osigurali nasade, neće tako jednostavno doći do odštete. Mnogi od njih morat će je dobiti na sudovima.

Cijene voća mogle bi rasti i do 50 posto, kazao je za RTL Željko Banjavčić, koji tvrdi da je u obilasku voćnjaka ustanovljena šteta između 80 i 100 posto.

– Uništene su sve vrste voća; jabuka, trešnja, šljiva, breskva, nektarina, višnje, orasi, lješnjaci… Šteta je ogromna – rekao je Banjavčić te dodao da bi cijene voća mogle rasti i do 50 posto.

– Ministarstvo će tražiti od Europske unije pomoć. Međutim, ja apeliram i na lokalnu samoupravu, na županije i na samu državu, da ozbiljno shvati ove štete jer bi nepokrivanje troškova moglo imati nesagledive posljedice – zaključio je Banjavčić, prenosi Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com