Predstavljena monografija “Macelj 1945.”

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda, u Imotskom je sinoć, u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta,  predstavljena monografija Macelj 1945. , autora Damira Borovčaka. O knjizi su govorili predsjednik Udruge Macelj dr. Stjepan Bačić, profesori Dragutin Koštro i Mihovil Bogoslav Matković te sam autor.

Iako su Europski parlament i Hrvatski sabor donijeli rezolucije kojim se osuđuju svi totalitarni sustavi, a takav je bio i jugoslavenski komunizam, ova tema je i danas dosta bolna i teška . Mnogi zločini iz Drugog svjetskog rata i poraća ostali su  neistraženi i nedostupni široj  javnosti, a takav je bio i onaj koji je u lipnju 1945. godine počinjen u Maceljskoj šumi.

Pretpostavlja se kako je to najveća masovna grobnica u Hrvatskoj i da se u stotinjak jama nalazi oko 13 tisuća  posmrtnih ostataka poražene hrvatske vojske. Istraženo je i dostojno pokopana njih tek   1.163 te su pokopani u zajedničku grobnicu. U Macelju je nestao i 21 svećenik. Tu je još uvijek 130 jama neistraženo, a za vrijeme bivše države bilo je nacionalno lovište u koje su mogli ući samo određene osobe.

Prije predstavljanja monografije služena je misa za sve žrtve Bleiburga i Križnoga puta.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com