Zvone Boban ušao u povijest: “Opet bih udario onog policajca!”

Na današnji su dan prije 26 godina u Maksimiru Delije predvođene ratnim zločincem uništavale stadion. Milicija je tukla hrvatske navijače, a jedan igrač rekao je: ‘Dosta!’

Mladić u “modrom” dresu zaletio se i nogom udario milicajca. Nije više mogao podnijeti da milicija bespoštedno tuče hrvatske navijače dok Delije slobodno uništavaju stadion i napadaju ljude koji se ne mogu obraniti. Bio je to Zvonimir Boban na današnji dan prije 26 godina.

– I opet bih udario onog milicajca. Ali nisam bio sam. I drugi su radili isto, a o meni se pričalo jer sam bio kapetan Dinama. Policija je tukla naše navijače, a navijači Crvene zvezde slobodno su divljali na stadionu. Njima nisu ništa napravili – rekao je Zvonimir Boban i prisjetio se heroja u ratu.

– Nisam hrvatski vojnik ni junak. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici. Htjeli smo slobodu, htjeli smo svoju državu – dodao je.

Tog 13. svibnja 1990. godine trebala se igrati utakmica prvenstva Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde. Ali Delije predvođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, ujedinjeni hrvatski navijači i milicija tog su dana bili glavni akteri. Delije su na Maksimir stigle samo s jednim ciljem – rušiti i provocirati.

– Kako će biti danas? Bit će krvavo – rekao je jedan od navijača Crvene zvezde uoči utakmice koja se nikad nije odigrala.

“Nisam bio ni vojnik ni junak. Junaci su išli u rat. Mi smo bili samo buntovnici.”, rekao je Zvone Boban.

Dok su Delije počele svoj rušilački pohod na jugu, na ostalim tribinama sve to gledali su Bad Blue Boysi, Torcida, Armada i ostale navijačke skupine. No nisu mogli dugo trpjeti. Nakon što su provalili na travnjak, krenuli su prema jugu zaštiti navijače koji su napadnuti od strane Delija. Milicija je reagirala i počela pendrečiti isključivo hrvatske navijače. Na to je reagirao Zvone Boban i ušao u povijest.

“Hrabri” navijači Zvezde nisu očekivali žestoki odgovor udruženih hrvatskih navijača pa su, vidjevši kako se navijači probijaju kroz kordon milicije i približavaju se jugu, stisnuli na vrhu tribine čekajući da ih milicija izvede na sigurno.

Refik Ahmetović: Nagovarali su me da pucam na Bobana
Policajac Refik Ahmetović nije trebao ni raditi 13. svibnja 1990. godine jer je imao slobodan dan. Njega je Zvonimir Boban udario nogom i ušao u povijest.

– Mogao sam ga ubiti. Napao me na radnom mjestu. Kuže ga je spasio jer ga je odvukao od mene. Mi smo htjeli smiriti situaciju, a Boban je pozivao Bad Blue Boyse na teren. To je bilo režirano. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da pucam, ali nisam htio. Da se utakmica nastavila, bilo bi mrtvih – ispričao je Refik za Dnevni avaz i opisao kako je to sve doživio:

– Pogledao sam prema jugu. Navijači Zvezde su se uplašili i smirili. Mi smo morali nekako zaustaviti hrvatske navijače. Ali to nije bilo slučajno. Ograda je pala kao od šale, na terenu je bilo kamenja kao iz tri šlepera. Palice su pucale od siline udaraca. Boban je htio nerede. Nisam očekivao takvu njegovu reakciju. Neki su me i nakon utakmice nagovarali da “ispeglaju” Bobana, ali ja nisam htio – dodao je Refik, piše 24 sata.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com