Tehnologija – nužno zlo?

Razvojem tehnologije čovjek se sebi priskrbio mnoge stvari o kojima se unazad nekoliko desetaka godina moglo samo sanjati, čineći tako život praktičnijim i izdržljivijim, učenje lakšim i bržim. No, je li zbilja situacija tako bajkovito opisana? Kakav utisak tehnologija zapravo ima na našu djecu? Svoj uvid o djelovanju tehnologija, kao i razlikama naspram prijašnjih generacija učenika, dao nam je pedagog Gimnazije Dr. Mate Ujevića Ante Ćapin, ističući napredak u području učenja.

” Ja mogu reći za današnje učenike, kada se uspoređuju moja generacija i ove malo poslije, da oni imaju puno više znanja od nas, da imaju bogatiji rječnik nego što smo mi imali, oni puno bolje barataju stranim jezicima, kada idu na ekskurziju, apsolutni svi barataju engleskim jezikom, sporazumijevaju se u inozemstvu, praktički su već postali svjetski građani.” – izjavio je pedagog Ante Ćapin.

DSC_1483

Sa svakim korakom naprijed, učini se i koji korak unazad. Iako sveprisutna, s namjerom da poboljša način komunikacije, tehnologija ujedno zna uzrokovati svojevrsnu asocijalnost ljudi.

” U odnosu na nas, puno su manje tjelesno aktivni, zaokupljeni su društvenim mrežama, veći dio vremena troše na takve aktivnosti, uz školske obveze, malo im  ostane vremena za bilo kakvu aktivnost, a malo oni imaju i volje za to, bar je takva većina, čak su toliko zaokupljeni tim društvenim mrežama i internetom, da nemaju vremena ni za svoje uže društvo, čak i kad sjede u kafiću, jer vidite da svatko tipka na svoj mobitel, vrlo rijetko se obrati jedan drugome, većina se komunikacije svede na tko će što naručiti i eventualno naplatiti.” – istaknuo je Ćapin.

Iako prema riječima pedagoga  Ćapina da učenici nešto manje čitaju nego prošle generacije, zanimljiv je podatak da bez obzira na postojanje tzv. e-lektira, učenici se ipak okreću tiskanim izdanjima, potrebnim za daljnje obrazovanje.

U svojevrsnom zaključku, potrebno je imati na umu da bez obzira koliko nam tehnologija doprinosi kvaliteti života, upravo nam toliko može i odnijeti. Isključite s vremena na vrijeme svoj smartphone, prošećite se prirodom, bavite se sportom, uživajte u životu!

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com