Na najvećem kruzeru na svijetu radi Filipinka iz Imotskog

Cijeli je svijet nedavno pričao o porinuću najvećeg kruzera na svijetu. Iz francuskog brodogradilišta u Saint-Nazairea na put svjetskim morima krenuo je “Harmony of the Seas”, 1,5 milijardi eura vrijedan kruzer, ponos svjetski poznate američke kompanije za luksuzna krstarenja “Royal Caribbean International” iz Miamija na Floridi.

Prvi gosti te 362 metra duge i 70 metara visoke, te 127 tisuća tona teške prelijepe grdosije, bili su novinari, turistički menandžeri, te ostali VIP gosti kompanije. Prošlu nedjelju kruzer je zaplovio rutom po Mediteranu – od Barcelone do Palma de Mallorke i Marseillea do talijanske La Spezije, Napulja i natrag do Barcelone.

kruzer

A kako Imoćana ima u svakom kutku Zemljine kugle, tako se i na “Harmony of the Seas” našla osoba iz Imotske krajine i jedna je od glavnih faca u pravoj vojsci od 2394 člana posade.

Poslužuje i robot

Shella Marie Roxas-Đuka, 43-godišnja imotska nevjesta, rođena u Manili na Filipinima, o kojoj je Slobodna Dalmacija već pisala nekoliko puta, za sebe zna kazati da je već fetiva Imoćanka.

kruzer 1

Upoznala je Imoćanina Milivoja Đuku, također na jednom od kruzera, udala se i ima dvije prekrasne kćerke. Shella već petu godinu radi za “Royal Caribbean International”. Gosti su je najboljom sobaricom na kruzerima kompanije proglasili čak četiri puta.

imotska nevjesta filipinka

– A što ću vam pričati o “Harmony of the Seas”… Plovila sam na najboljim kruzerima moje tvrtke, a to je svjetska krema, no ovaj je jedinstven. Može primiti 6410 putnika, što je s posadom više od osam tisuća ljudi, cijeli jedan grad.

Ima 18 paluba, od onih donjih gdje su jeftinije kabine do gornjih s apartmanima od oko 190 četvornih metara u kojima je cijena po osobi za tjedan dana od 15 do 50 tisuća dolara. A svaka kabina ima jacuzzi – kaže nam Shella i nastavlja:

– Tu je čak 40 restorana – američki grill-restoran, talijanski, japanski, meksički… Da o fast foodovima, barovima i ne govorim. Kruzer ima 2747 kabina raznih veličina i sve su luksuzno uređene. Imamo i vodene parkove, 23 bazena, kasino, kina, kazalište sa 1400 sjedala, galeriju s umjetničkim slikama, a na kruzeru ima čak 11.252 umjetničkih radova…

kruzer 2

Ono što me je posebno impresioniralo jest prava park-šuma s oko 10 tisuća raznih biljaka i 50 stabala.

Gostima su na raspolaganju i mnogi saloni za ljepotu, brojne teretane, nogometno, košarkaško i tenisko igralište, trim-staze, prostor za planinare i umjetno penjanje. A imamo i kirurške dvorane, ambulante, Bionic bar gdje vam pića pripravlja robot. Vi samo utipkate koje piće ili koktel želite i robot vam sve izmiksa. Fantastično. Tu su vam brojne trgovine svjetskih poznatih marki – Cartiera, Bvlgaria i mnogih drugih.

kruzer 3

Hrvati u vrhu

– Posada je iz cijeloga svijeta, ima i Hrvata u samom vrhu upravljanja brodom. I svi smo kao jedna obitelj, nije bitno odakle je tko već kako radi i odnosi se prema putnicima. Diskriminacije po boji kože, nacionalnosti, vjerskoj pripadnosti tu ne postoji.

Gosti su zakon i to je neprikosnoveno pravilo. Radno vrijeme mi je od 7 do 14 sati, pa mala pauza, pa opet od 17 do 22 sata. Nema slobodnih dana ni ispijanja kava – sedam mjeseci se radi bez dana odmora. Nedostaju mi kćerke, muž i Imotski i jedva čekam studeni kada kruzer odlazi u matičnu luku na Floridi, a ja doma – na kraju će Shella.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com