Tjedna prognoza vremena: Kakvo nas vrijeme očekuje na prijelazu u lipanj?

Pratit će nas gotovo cijelu tjedan povremene nestabilnosti, ali većinom u Zagori.

Posljednji vikend mjeseca svibnja u cijeloj je Dalmaciji protekao u znaku ranoljetnih vremenskih prilika. Pri tome je subota bila toplija od nedjelje. U subotu je vedro vrijeme bilo praćeno visokim temperaturama za dio godine koje su ponegdje dosezale ili čak prelazile vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. Umjereno do jako jugo tijekom nedjelje i povremena promjenjiva naoblaka malo su snizili temperature, pa su one diljem Dalmacije u najtoplijem dijelu dana bile od 22 do 27°C. Toplo vrijeme pogoduje grijanju mora pa su njegove površinske temperature na našem dijelu Jadrana od 19 do 22°C.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho. Mogućnost za slabu kišu ili prolazan pljusak s grmljavinom postoji samo ponegdje u zaleđu Kvarnera i u srednjoj Dalmaciji, uglavnom u prvom dijelu dana. U većini krajeva puhat će slabo do umjereno jugo i lebić, ali će kasno navečer ponegdje na zapadnoj obali Istre zapuhati jak lebić s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 26°C.

Utorak, posljednji dan svibnja i klimatološkog proljeća, donosi dosta sunca i u većini predjela suho vrijeme. Ipak, osobito je na sjevernom Jadranu moguća promjenjiva naoblaka, a osobito u drugom dijelu dana postoji mogućnost slabih i lokalnih pljuskova. Puhat će slab do umjereno jugo koje će ponegdje na moru u drugom dijelu dana biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 25°C.

Djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom prevladavat će tijekom srijede. Ponegdje je moguća slaba kiša ili prolazan pljusak s grmljavinom. Puhat će umjereno jugo, u prvom dijelu dana još ponegdje na moru pojačano, slabit će u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 25°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekomčetvrtka. Dok će u prvom dijelu dana povremenih nestabilnosti više biti uz obalu i na otocima, popodne će ih više biti u zaobalju. Ujutro će još puhati jugo i lebić, u drugom dijelu dana vjetar će postupno poprimati zapadne smjerove. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu, najviše dnevne većinom od 20 do 24°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će i u petak. Uz povremeno više oblaka bit će pljuskova i grmljavine koji će najčešći biti u zaobalju, ali i u južnoj Dalmaciji. Ponegdje je moguća pojačava tuče. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjaka, a u drugom dijelu dana na moru Dalmacije umjeren do pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 25°C.

U subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Popodne će lokalno uz pojačan razvoj naoblake biti pljuskova s grmljavinom, većinom u zaleđu obale. Noću tiho ili slab sjeverozapadnjak, danju će puhati slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak, najviše dnevne u blagom porastu.

Djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku bit će u nedjelju. Dok će u većini krajeva biti suho, popodne su u zaobalju mogući lokalni pljuskovi, ali slabiji i rjeđi nego u subotu. Vjetar slab, a danju toplo i vrlo toplo.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com